1,6 млн.лв. загуба за МБАЛ "Св. Анна" от неосигурени пациенти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:01 / 23.10.2015
822
1,6 млн.лв. са загубите за МБАЛ "Св. Анна" от неосигурени пациенти за миналата 2014 г., предаде репортер на Varna24.bg. 

Най-много загуби формират тежките операции, каза директорът на здравното заведение д-р Гален Шиваров. Само преди няколко месеца за спасяването на родилка болницата платила 20 000 лв. Най-много средства поглъщали пациенти, пострадали при катастрофи, където травмите са съчетани и може да се наложи да се намесят няколко екипа от хирурзи, уточни д-р Шиваров. Здравната каса обаче плащала само за една. 

Не случайно наричат МБАЛ "Св. Анна" "Пирогов" за Източна България. През Спешния център дневно минават 200 пациента, а през лятото броят им достига до 350.
Министерство на здравеопазването отпуска 72 хил.лв. месечно за болните в Спешното. Това прави средно между 15 и 16 лв. на пациент. Реалните разходи на един пациент обаче стигат до около 160 лв., допълни още д-р Шиваров. Това е така, защото много често се налага на човек, който дойде по спешност, да се направят изследвания със скенер, ренген, ехограф, той да бъде консултиран от един или повече специалисти.

Другият голям проблем на здравното заведение бил недостигът на медицински кадри. Най-голям бил проблемът с анестезиолозите. Критично било и положението с медицинските сестри, неонатолозите, детските хирурзи и специалистите нефролози, които се занимават с хемодиализа. 

Трудно се намират кадри най-вече за спешното отделение, където специалистите трябва да са всестранно подготвени и на ниво, а в същото време стреса и натоварването са огромни, като на бойнополе, каза още д-р Шиваров.

Затова здравното заведение се старае да осигури добро заплащане на своите специализанти, за да може младите лекари да останат тук, вместо да търсят по-добри условия зад граница, уточни директорът на болницата.
 
Очаква се догодина да се акумулират средства за изграждането на Спешни центрове в страната, като се предвижда на България да бъдат отпуснати около 85 млн.евро, каза д-р Шиваров. Освен това здравният шеф се надява да успеят да получат финансиране по програмата "Региони в растеж" за обновяване на сградения фонд.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Откриха мъртъв изчезналия журналист от Варна!
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).