10 български постановки ще участват на "Варненско лято"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:38 / 29.05.2014
1463
10 постановки от София, Варна, Пловдив, Плевен и Враца съставят българската селекция на 22-ото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който ще се проведе в морския град между 1 и 11 юни. Тази програма се очаква с голям интерес от публиката, а поканата за нея е желано признание от професионалната общност. Всяка година нейният селекционер се избира от членовете на Българската асоциация за театър. За тазгодишното издание това е изтъкнатият театрален критик, изследовател и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство проф. Камелия Николова.

Мотото на селекцията е "Театър и общество: отново за хуманността", като с нея е поставена целта да бъдат събрани във фестивалния афиш онези постановки от актуалния сезон, които по високо професионален, ярък и въздействащ начин, разглеждат теми и казуси, свързани с потребността от хуманност в днешния свят, с възможностите за диалог и разбирателство между хората, между различните общности и култури, между личността, институциите и държавата". Резултатът е богата и разнообразна откъм присъствие на театри от цялата страна програма,поставяща значими за съвремието ни въпроси.

Началото на фестивала ще бъда поставено на 1 юни на сцената на Драматичен театър - Варна, с продукцията на Народния театър "Духът на поета" от Стефан Цанев под режисурата на Маргарита Младенова. В нея Христо Мутафчиев се превъплъщава в министър-председателя и бивш революционер Стефан Стамболов, а Валентин Танев - в писателя Захарий Стоянов.

Какъв е днешният театър през фокуса на Международния театрален фестивал "Варненско лято" 2014 ще обсъждат театрални специалисти в отворена дискусия на 9 юни във ТМПЦ - Варна, Драматичен театър Фоайе, Първи балкон, Програмата на 22-ото му издание включва още заглавия в традиционните му модули от международна селекция, театрална витрина от продукции, представяща най-новото от съвременния български театър и танц и редица интересни паралелни събития.

Програмата на фестивала може да се следи на www.theatrefest-varna.org и във фейсбук профила www.facebook.com/varnasummer.fest.


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).