
ЗАРЕЖДАНЕ...
10% от храните във Варна и региона са генетично модифицирани | ||||||
| ||||||
По данни на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) във Варна, Търговище, Добрич, Разград, Силистра и Шумен за периода януари 2008 - юли 2009 са направени около 100 изследвания на хранителните продукти. Това стана ясно на среща с медиите и канадския фермер Пърси Шмайзер, предаде репортер на радио "Фокус" - Варна. 10 са пробите, които дават положителен резултат за съдържание на генномодифицирани организми във Варна и региона. В Министерството на земеделието и храните не са постъпвали заявления за разрешаване използването на генномодифицирани организми, като храна или фураж. Също така и в Министерството на околната среда и водите не са постъпвали искания за издаване на разрешителни и няма такива за пускане на генномодифицирани организми на територията на областите Варна, Добрич, Шумен, Разград и Силистра за посочения период. Според канадския фермер Пърси Шмайзер консумацията на генетично модифицираните храни води появата на тумори при млади хора, както и до смърт. Според него, генетично модифицираните организми могат да бъдат смъртоносни, както за животните, така и за хората. По негова информация, в САЩ и Русия тази година свинете и кравите не забременяват, след като са приели генномодифицирани организми. Приемът на подобен вид продукти оказва влияние и върху човека, като най-застрашени са децата и бременните жени. След консумация на генетично модифицирани храни, се занижава имунната система в организма на човека и в резултат на това се образуват тумори най-вече при младите хора, това е причината и 50% от мъжете страдат от стерилитет. Източник: Агенция "Фокус" |