Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
100 години от рождението на емблематичен варненски лекар
Автор: Екип Varna24.bg 11:51 / 18.11.2020Коментари (0)1444
©
На 18 ноември 2020 г. се навършват 100 години от рождението на големия български очен лекар, проф. Никола Константинов. Създател на първата в страната специализирана болница по очни болести, която съществува и до днес, проф. Константинов  има значителен принос в развитието на родната медицина и е сред най-вдъхновяващите личности на съвременна България.

Роден в Кюстендил, бъдещият лекар прекарва детството си във Варна, където неговият баща, Иван Константинов, е професор и член на първия академичен съвет на Висшето търговско училище (днес Икономически университет) в града. Младият Никола учи в немско начално училище и в мъжката гимназия на морската столица, а любовта му към естествените науки е тази, която го подтиква да следва медицина в София.

Веднага след завършването си е мобилизиран и участва като лекар на фронта през Втората световна война, а след нея е разпределен в с. Поляне, днес гр. Антоново. В началото на 50-те години заедно със семейството си се мести в София и започва работа в тогавашната Работническа болница, в която, след преобразуването й в Институт за усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ), печели конкурс за асистент по очни болести. Академичната му кариера продължава отново във Варна, където се завръща през 1967 година и става последователно доцент и професор.

Проф. Константинов основава Катедрата по очни болести към Висшия медицински институт във Варна и първата в България Специализирана болница по очни болести, която съществува и до днес. От 1979 г. е ръководител на Катедрата по очни болести в новоучредения Институт за лечение на чужди граждани към Медицинска академия в София. На тази позиция той популяризира българската офталмологична школа извън пределите на страната и допринася за поддържането на  висок международен имидж на българската медицина.

Микрохирургията е предпочитаната от професора област на активна дейност. Негови оригинални и внедрени методи в областта на роговичната трансплантация, кератопротезирането и лечението с лазер допринасят за изключителния подем на българската офталмология през годините. Проф. Константинов има значителни успехи и в областта на лечението на детската глаукома, на очните съдови заболявания и много други.

В личен план проф. Константинов е колоритна фигура, заобиколена от интелектуалци и други знатни личности от своето време. Един от съвременниците на проф. Константинов, философът проф. Исак Паси, го определя като човек, който "умее да прави тежкото - леко, сложното - просто и мъчното - лесно". В личното си посвещение към проф. Константинов в своята книга  "Очите" Марко Семов написва: "На един велик лекар и човек".

По време на свое интервю с Кеворк Кеворкян за предаването "Всяка неделя“ през 1980, проф. Константинов отправя послание към младите лекари: "Колеги, бързайте с подготовката си, не бързайте с кариерата си!“ и добавя: "(...) държа младите колеги да не са саморасли, а да растат винаги под ръководството на добри специалисти. Туй е гаранция за една хубава школа и за едно бъдеще, което ще им гарантира те да надминат учителите си“.

Двамата синове на проф. Никола Константинов също поемат по пътя на медицината и продължават делото на своя баща. Първородният му син д-р Иван Константинов е именит очен лекар, а проф. Добрин Константинов е сред водещите специалисти по детска онкохематология. Ученици и последователи на големия професор са известни офталмолози, работещи днес, както у нас така и в чужбина. 

Проф. Константинов, заедно със съпругата си Геновева Константинова, имат принос и за развитието на Съюза на слепите в България. "Професор Никола Константинов беше неотделимо свързан с проблемите на слепите хора в България. Беше наш посланик пред обществото и управлението на страната. Той допринасяше със своите разбирания и действия за достойнството на слепия човек, за доверието към неговите възможности, за неговото утвърждаване в обществото“, споделя председателя на "Съюза на слепите в България“, Спас Карафезов, през 2006 г.

Връзката на проф. Константинов с Варна остава силна. За големия дар, който дава на града и страната - първата специализирана очна болница в България, професорът е удостоен със званието Почетен гражданин на Варна. Той се завръща в Морската столица и посещава любимия си морски бряг всяко лято, до сетния си дъх през 2006 г.

По случай 100 годишнината от рождението на проф. Константинов МУ-Варна и екипът на Кадерата по Очни болести, начело с проф. Христина Групчева,  са подготвили специална страница на сайта на университета, посветена на професора. В нея ще намерите интересна информация, снимки и  заснетия от тях документален филм "Поглед към Първия“ - https://konstantinov.mu-varna.bg/ .

Кратка биографична справка

 

- Проф. д-р Никола Константинов, български лекар офталмолог /1920-2006/

- През 1939 год. завършва с отличие Мъжка гимназия "Фердинанд I" във Варна

- Дипломира се като лекар през 1944 год. в Медицински факултет на СУ "Св. Климент Охридски“.

- Oсновател и завеждащ катедра "Очни болести" (1968 -1980) във Висшия медицински институт - Варна (дн. Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов")

- Основател и завеждащ катедра "Очни болести" (1979 -1986) в Института за лечение на чужди граждани (ИЛЧГ) - София (дн. Многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна" - София )

- Работил е в областта на роговичната трансплантация, кератопротезирането, детската глаукома, лечението на увеитите, лазерното лечение и др.

- Член (1969-1986) и почетен член (1986) на Европейския съвет по офталмология

- Носител на златен медал "Кирил и Методий“, Заслужил лекар (1986).

- Носител на множество национални и международни награди

- Член на Европейското офталмологично дружество

- Почетен член на Чехословашкото офталмологично дружество

- Специализирал в Одеса, Берлин, Мюнхен

- Владее свободно немски, френски, английски и руски езици

Здравейте, колеги,

Казвам се Ния Константинова. Благодаря Ви, че отделихте от времето си, за да се запознаете с делото на проф. Константинов, който е мой обичан дядо. Радвам се, че днес (18 ноември 2020 г.), точно на 100 годишнината от рождението му, съвременните технологии ни позволяват да споделяме едни с други добрите истории, да ги разказваме и да ги пазим. Надявам се, че този спомен ще допадне на Вашите читатели и последователи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: