Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
103 европейци от 19 страни са лекувани във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:44 / 23.10.2009Коментари (0)430
© Varna24.bg
Остри чревни инфекции и инфекциозни болести, отравяния с медикаменти и битови отрови, леки и среднотежки черепно-мозъчни травми и лечение на солидни тумори са най-честите заболявания, заради които граждани на ЕС са търсили медицинска помощ във варненските лечебни заведения. Общо 103-ма европейски граждани са лекувани в болниците във Варна през периода януари - септември тази година, като за тях РЗОК - Варна, е платила общо 78 999 лева.

83-ма от европейските граждани са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ с европейска здравноосигурителна карта или временното удостоверение Е 111. Това се е случило по време на техен кратък престой в морския град за почивка и туризъм. 20 европейци пък са били лекувани с формуляр Е 121, с какъвто се ползват постоянно пребиваващите в нашата страна европейци, които са включени в българската здравноосигурителна система.

Най-много граждани на страни от Европейския съюз - 53-ма, са лекувани в университетската болница "Света Марина", а в "Света Анна" са приети за лечение 30 чужденци за деветмесечието. Медицинска помощ на нуждаещите се европейци са оказвали всички болници, договорни партньори на здравната каса. За лекарства за домашно лечение на здравоосигурените европейски граждани РЗОК - Варна, е платила близо 3000 лева за периода януари - септември. Пребиваващите във Варна граждани на Европейския съюз са ползвали през периода и лабораторни изследвания, както и първична и специализирана извънболнична медицинска помощ по здравна каса.

Справка в отчета за деветмесечието на РЗОК - Варна, показва, че средната стойност на лекуваните през периода британски граждани е 951, 26 лева, на германските - 743 лева, на белгийците - 594 лева, на поляците - 535 лева, на холандците - 530 лв. За периода до септември във Варна са лекувани граждани на 19 европейски страни. Най-скъпата клинична пътека, по която през периода е лекуван европеец във Варна, е клиничната пътека 51 - остър коронарен синдром с персиситираща елевация, за която РЗОК - Варна, е платила 5250 лева.

За сравнение ще посочим, че за цялата 2008 год. РЗОК във Варна е платила общо 82 568 лева за лечението на европейски граждани, а през 2007 г. сумата е била 32 260 лева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: