Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
11 години за убийството на овчар в Шуменско присъди Варненският апелативен съд
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 16.09.2022Коментари (0)759
©
Апелативен съд – Варна отмени присъда на Шуменския окръжен съд и постанови нова, с която призна подсъдимия за виновен в умишленото умъртвяване на друг мъж по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от пресслужбата на съда.

Престъплението е извършено на 24. юли 2018 г. в околностите на с. Зайчино ореше. Герчо Р. ще бъде лишен от свобода за 11 години при първоначален строг режим.

Първоинстанционният Шуменски окръжен съд е осъдил подсъдимия за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида, като го е оправлал по първоначално повдигнатото обвинение за умъртвяване, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. На Герчо Р. е било определено наказание "лишаване от свобода“ за срок от 5 години.

Жертвата и подсъдимият се познавали, тъй като били и роднини по сватовство и работели като пастири. Между тях често възниквали разправии кой в коя мера да пасе стадото си. Ежедневно употребявали алкохол и често под негово влияние си разменяли обиди. На 24 юли 2018 г. отново станал спор. Герчо нанесъл на опонента си удари с ръце, крака и тояга в областта на главата и тялото. Вследствие на побоя пострадалият овчар починал.

Делото се разглежда за втори път от Апелативен съд – Варна, след като миналата година въззивната инстанция го върна за ново разглеждане от Шуменския окръжен съд. Настоящият съдебен състав назначи Комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Вещите лица не намериха основания да приемат, че по време на деянието изправеният на съд е бил в състояние на физиологичен афект. Изготвена бе и съдебно-медицинска експертиза за броя на нанесените удари и характера на причинените травми.

Подсъдимият потвърди пред настоящия съд, че във въпросния ден не е виждал и докосвал пострадалия.

Според защитника му, авторството на деянието не е доказано. Адвокатът каза, че единствените данни за съпричастността на Герчо се съдържат в неговите самопризнания пред органите на досъдебното производство, които са били изтръгнати със сила.

Представителят на въззивната прокуратура смята, че първата инстанция неправилно е осъдила подсъдимия за убийство в състояние на силно раздразнение, вместо за такова с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Изслушаното заключение в днешното съдебно заседание по съдебно-медицинската експертиза показва, че са нанесени множество удари по жизненоважни органи в гръдната област, които са предизвикали силни страдания за жертвата, заяви прокурорът.

Предстои Апелативният съд във Варна да изготви мотивите към присъдата. Съдебният акт подлежи на обжалване и протест пред ВКС. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: