12 хиляди варненци са дарили кръв през последната година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:02 / 14.06.2016
786
Около 12 000 души са дарили кръв във Варна през миналата година. При едно кръводаряване се дават средно около 450 мл, което прави около 5500 литра кръв, преминали през Районния център за трансфузионна хематология миналата година. Това разкри пред Дарик д-р Жанина Йорданова, директор на Кръвния център.

Рекордьор по кръводаряване в региона е мъж, дарявал 160 пъти. Тъй като в момента е пенсионер, той вече не може да дарява кръв.

Винаги има нужда от кръводарители, отбеляза д-р Йорданова. Тя припомни, че всяко доброволно кръводаряване се възнаграждава с 2 дни платен отпуск и подкрепителна закуска на стойност 8 лева.

Дарители могат да станат всички на възраст между 18 и 65 години. Кръв не могат да дават и страдащите от хронични заболявания. Жените могат да кръводаряват 4 пъти годишно, а мъжете до 5 пъти за 12 месеца.

24 часа преди даряване не е желателно да се консумира алкохол. 24 часа след даряване пък трябва да се избягва физическо натоварване.

Най-много кръводарители има при конкретни случаи на пациенти в нужда и призиви в социалните мрежи, отбеляза д-р Йорданова. Тя разкри, че от Кръвния център във Варна не искана кръв за Димитър Желязков - Митьо Очите. Не са и идвали хора да даряват кръв за простреляния подземен бос.

Хората, които продават кръвта си пред Районния център за трансфузионна хематология в двора на болница "Света Анна", са социален проблем, смята лекарят. Според нея търговците на кръв няма да ги има, ако има достатъчно желаещи да дарят, доброволно и безвъзмездно.

По повод днешния Световен ден на безвъзмездния кръводарител в Кръвния център има ден на отворените врати, а всеки, който иска да дари кръв, може да го стори до 18,00 часа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).