120 000 лв. струва голямата авария на водопровода "Китка-Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:00 / 19.02.2015
1197
Най-голямата авария в историята на ВиК Варна, която остави без вода 24 населени места в 6 общини от Варненска област, излезе около 120 000 лв. Това е цената на спешния ремонт на водопровода "Китка-Варна" в землището на дългополското село Аспарухово. Екипите на водното дружество поправиха щетите ден по-рано и от сряда започнаха да пускат водата към потребителите. Очакванията са до четвъртък водата от яз. "Камчия" да достигне до всички населени места, включително и във Варна. Областният център не пострада от безводие, защото към града бе насочено цялото количество от девненските карстови извори, което се оказа достатъчно за потреблението на морската столица.

Миналия вторник свлачище скъса около 40 метра от тръбите по деривацията, която мнозина сравняват с подземна река, заради огромния и дебит от 2200 литра в секунда. "Започнахме да пускаме поетапно количества от Бургас и същевременно изпускахме води от разклоненията, за да избегнем замърсяване. Процедурата се прави за да се гарантира, че когато водата дойде до клиентите ще бъде с нормални за консумация характеристики", обясни шефът на ВиК Варна Валентин Вълканов.

Новите тръби са поставени още в събота и в неделя преди обяд е започнало изливането на бетон за задължителния кожух над тях. На практика пускането на водата е станало чак във вторник вечерта защото е трябвало да се изчака тридневният технологичен срок за да стегне бетона. Специалистите на ВиК са използвали дългото спиране на водата за да извършат ремонти по целия маршрут на водопровода, а не са се ограничили само до компрометирания участък.

В следващите дни от водното дружество ще укрепят свлачището в рамките на сервитута на деривацията, като за целта ще набиват пилоти в почвата в района на тръбата. Укрепването на цялото свлачище ще се извърши на по-късен етап, след представяне на проект за укрепване на зоната, който е възложен от областния управител.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
19.02.2015 Министър Павлова: Отстранихме най-мащабната авария в историята на ВиК -
Варна
18.02.2015 Пуснаха водата по водопровода Китка-Варна, но с ограничени количества
16.02.2015 Приключи ремонтът на засегнатия от свлачище водопровод "Китка - Варна"
12.02.2015 До сряда отстраняват голямата авария на водопровода Варна - Китка
12.02.2015 Учениците в община Бяла във ваканция заради липса на вода
02.02.2015 Обилните валежи размътиха водата във Варна и областта
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).