13 000 шахти и 700 декара дерета във Варна ще бъдат третирани срещу гризачи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:18 / 04.02.2016
577
Дератизацията във Варна започна на първи февруари. Ще бъдат третирани около 13 000 шахти и около 700 декара дерета. Дератизацията представлява поставяне на отровна примамка в шахтите и в дупките на гризачите по метода на т. нар. санитарно гребло. 

Това заяви за "Фокус" д-р Антоанета Тончева, управител общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". 

Тя посочи, че примамките за гризачи се слагат в дупките, които се заравят. По думите й, е невъзможно някой да влезе в шахта или да изрови дупката. 

"При нормални обстоятелства няма как да се случи. Тези примамки представляват родентициди на антикоагулантна основа и са пригодени формулации за примамване на гризачи, така че те са вкусни за гризачите, не и за хората.

Дератизацията във Варна ще продължи до края на месец март. Този процес се провежда както винаги всяка година.

Дератизацията се прави двукратно. Тя обхваща процеса на миграция на гризачите на пролет и есен. В област Варна няма увеличение на популацията на гризачи, но в самия град се наблюдава. "Прави се есенно отчитане на 100 контролни шахти. Това се правеше още в ХЕИ, когато аз бях там, защото 29 години бях там и се занимавах точно с контрола. Така че в град Варна има данни как се развива популацията на гризачите през последните години, което е много ценно. Ние продължаваме тази традиция, поддържаме същите контролни шахти и ги отчитаме през есента, след което се прави и анализ. Процентът на грешка, когато се използват едни и същи контролни шахти разбира се е малък", каза още д-р Антоанета Тончева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).