13 души застават пред съда за теглене на кредити с фалшиви документи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:14 / 15.01.2016
945
За 19 и 20 януари от  от 9 часа са насрочени поредни заседания по наказателно дело за документна измама. 

Повдигнатите по делото обвинения са за неправомерно теглене на банкови кредити чрез фалшиви документи. 

Подсъдими са общо 13 души. Спрямо кредитният банков инспектор Р. Георгиев (40 г.) и частните кредитни консултанти Пл. Грандев (41г.) и Б. Маринов (40г.) са повдигнати обвинения, че през периода от м. декември 2010 г. до 10 февруари 2011 г. във Варна в съучастие като помагачи с други 10 лица (кредитоискатели), чрез използване на неистински документи, са получили без правно основание парични суми по различни отпуснати банкови кредити на обща стойност 275 000 лева - престъпление по чл.212, ал.4, вр. ал.1, във вр. с чл.20, ал.4 и чл.26, ал.1 от НК. Чуждото движимо имущество (собственост на търговска банка) е в особено големи размери. 

Според внесения обвинителен акт - Грандев и Маринов са търсили и намирали хора от различни райони на страната (Свищов, Монтана, Карлово, Разград и др.), предимно с нисък социален статус, които били снабдявани с неистински удостоверения и документи, в това число и че "работят" като военнослужещи. 

Въпросните лица били склонявали да кандидатстват за кредити в размер на 25 000 лв., по специална програма, с преференциални условия като нисък процент годишна лихва и без поръчителство. С набавените неистински документи, кандидатите за заеми били водени за обслужване при кредитния инспектор Георгиев, който според обвинението оформял документите за кредитите без да извършва необходимите проверки за предоставените данни и така спомогнал за отпускането на сумите. 

Спрямо останалите десетимата подсъдими (кредитоискатели, на възраст между 27 и 49 години) повдигнатите обвинения са, че в различни конкретни периоди, в съучастие с част от подсъдимите като помагачи, чрез използване на неистински документи, получили или направили опит да получат без правно основание чуждо движимо имущество - парични суми от по 25 000 лева, собственост на българска банка. Над 30 са свидетелите по делото към момента.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).