Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
130 роми задръстиха приют след акцията в "Максуда"
Автор: Екип Varna24.bg 13:06 / 24.08.2015Коментари (0)3455
© Varna24.bg
130 души, останали без покрив след събарянето на незаконните постройки в ромското гето "Максуда", задръстиха приюта на СУПЦ "Анастасия д-р Железкова" във Варна, пише "Монитор". 

Според информация на заместник-кмета по здравеопазване и социални дейности в общината д-р Лидия Маринова в петък са били подслонени 19 възрастни и 21 деца. Семействата са настанявани, без да се налага разделянето на децата от родителите им. В събота броят им достигна около 100 души, които бяха превозвани с ученически автобус и настанявани в свободните стаи на крилото, в което е общинският приют. 

Директорът на СУПЦ-Варна Пламен Петров коментира, че автобусът трябва да докара още около 30 души, които се настаняват и в крилото, в което спят учениците, с което
свободният капацитет на общежитието се изчерпва.

Вече се появиха и първите признаци на недоволство и страх от пришълците сред възпитаниците на учебното заведение, след като общински служители започнаха да настаняват циганските семейства от "Максуда" и на етажите в тяхното крило.

"Трябва да ни сложат охрана, защото тези ще ни бият, изнасилват и крадат", обсъждаха учениците новите си съквартиранти. Вчера стана ясно, че от месеци социалните служби във Варна редовно са посещавали ромското гето и са поддържали контакт с хората, чиито къщи са били в списъка за събаряне при акция "Булдозер". Много от хората, на които е предложено настаняване, са отказали. Те са подписали и съответните декларации за отказ на Агенцията за социално подпомагане. 

Д-р Маринова бе категорична, че опитите на политически опоненти за спекулации с циганите от гетото в случая са неприемливи. Тя подчерта, че настаняване е предложено на всички, но са приели едва 40 души. След като разбрали, че няма нищо страшно, приели и друга част от останалите без покрив.

Някои от отказалите настаняване са отишли при роднини. Д-р Маринова припомни, че общината няма ангажимент към хората от разрушените постройки, защото те не са от този град и дори нямат варненска регистрация. Въпреки всичко е направено максималното, за да не остане без покрив нито един човек. Предвид очакваното прочистване на терена от още незаконни постройки общината има готовност да осигури настаняване на още 40 души в свои бази. 

Обмисля се използването и на допълнителни места така, че никой да не остане на улицата. Сред тях са и фургоните в бившето поделение "Сокол", които миналото лято подслониха бедстващите от наводнението в Аспарухово. Д-р Лидия Маринова коментира още, работата на социалните медиатори ще продължи с хората, които са настанени в СУПЦ, с оглед на тяхното бъдещо устройване по родните им места.



Още по темата: общо новини по темата: 47
12.09.2019 »
12.09.2019 »
02.08.2019 »
10.01.2019 »
04.12.2018 »
30.10.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: