130 роми задръстиха приют след акцията в "Максуда"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:06 / 24.08.2015
3499
130 души, останали без покрив след събарянето на незаконните постройки в ромското гето "Максуда", задръстиха приюта на СУПЦ "Анастасия д-р Железкова" във Варна, пише "Монитор". 

Според информация на заместник-кмета по здравеопазване и социални дейности в общината д-р Лидия Маринова в петък са били подслонени 19 възрастни и 21 деца. Семействата са настанявани, без да се налага разделянето на децата от родителите им. В събота броят им достигна около 100 души, които бяха превозвани с ученически автобус и настанявани в свободните стаи на крилото, в което е общинският приют. 

Директорът на СУПЦ-Варна Пламен Петров коментира, че автобусът трябва да докара още около 30 души, които се настаняват и в крилото, в което спят учениците, с което
свободният капацитет на общежитието се изчерпва.

Вече се появиха и първите признаци на недоволство и страх от пришълците сред възпитаниците на учебното заведение, след като общински служители започнаха да настаняват циганските семейства от "Максуда" и на етажите в тяхното крило.

"Трябва да ни сложат охрана, защото тези ще ни бият, изнасилват и крадат", обсъждаха учениците новите си съквартиранти. Вчера стана ясно, че от месеци социалните служби във Варна редовно са посещавали ромското гето и са поддържали контакт с хората, чиито къщи са били в списъка за събаряне при акция "Булдозер". Много от хората, на които е предложено настаняване, са отказали. Те са подписали и съответните декларации за отказ на Агенцията за социално подпомагане. 

Д-р Маринова бе категорична, че опитите на политически опоненти за спекулации с циганите от гетото в случая са неприемливи. Тя подчерта, че настаняване е предложено на всички, но са приели едва 40 души. След като разбрали, че няма нищо страшно, приели и друга част от останалите без покрив.

Някои от отказалите настаняване са отишли при роднини. Д-р Маринова припомни, че общината няма ангажимент към хората от разрушените постройки, защото те не са от този град и дори нямат варненска регистрация. Въпреки всичко е направено максималното, за да не остане без покрив нито един човек. Предвид очакваното прочистване на терена от още незаконни постройки общината има готовност да осигури настаняване на още 40 души в свои бази. 

Обмисля се използването и на допълнителни места така, че никой да не остане на улицата. Сред тях са и фургоните в бившето поделение "Сокол", които миналото лято подслониха бедстващите от наводнението в Аспарухово. Д-р Лидия Маринова коментира още, работата на социалните медиатори ще продължи с хората, които са настанени в СУПЦ, с оглед на тяхното бъдещо устройване по родните им места.

Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
12.09.2019 Над 200 сгради са бутнати вече в "Максуда"! Слагат ограда, за да не се хвърлят боклуци по ската към бул. "Васил Левски"
12.09.2019 Събарят десетки незаконни постройки в "Максуда"! Кметът на "Младост": Няма напрежение
02.08.2019 Бутат още 38 къщи в ромската махала "Максуда"
10.01.2019 Кметът на "Младост": Още поне 60 къщи ще бъдат съборени в "Максуда" тази
година
04.12.2018 Сринаха още 19 незаконни къщи в "Максуда"
30.10.2018 Сринаха още две незаконни къщи в "Максуда", ще бутат още много
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).