131 750 фалшиви евро са задържани във Варна и Златарица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:27 / 30.09.2009
1019
Международна престъпна група е задържана със 131 750 фалшиви евро във Варна и Златарица от служители на Областните дирекции (ОД) на МВР във Варна и Велико Търново. Това каза на пресконференция директорът на ОД на МВР Варна комисар Димитър Димитров. Оперативните действия на органите на реда са започнали в началото април тази година, а самото неутрализиране на престъпната група е извършено на два етапа, вторият, от които е проведен вчера. През вчерашния ден са претърсени пет адреса с градовете Варна, Златарица и Провадия.

В дома на К.П. в Златарица са открити 2 000 фалшиви банкноти от 50 евро с обща номинална стойност 100 000 евро, както и цев за пистолет със заглушител, а в обитавана от същото лице вила в района на язовир „Влашки Дол" са намерени незаконна ловна пушка и боеприпаси за нея.

От жилище във Варна, обитавано от Б.И., на 42 години, са иззети 236 банкноти от 50 евро с обща номинална стойност 11 750 лв., а в колата му са открити клонинги на банково карти с пин-кодове на тях. При първия етап по неутрализирането на престъпната група на 16 юли в момент на предаване на 400 фалшиви с общ номинал 20 000 евро са задържани шест лица, в условията на вече образувано досъдебно производство. Повдигнати са обвинения като участници в престъпната група срещу Д.Г. и Ю.К, който е уличен като поръчител, а за останалите се смята, че са били помощници.

От общо осем задържани лица, четири ще бъдат обвинени за участие в престъпна група, разпространявала фалшиви пари, а на другите четири ще бъде търсена съдебна отговорност за подпомагане на престъпната дейност.

Един от основните заподозрени е Ю.К., който е роден през 1970 г. в Анкара, Турция, представил швейцарски документи за самоличност и няма данни да е бил осъждан до момента.

Един от предполагаемите главни участници в престъплението е и К.В.П., роден през 1950 г. в Златарица. Лицето е неосъждано, с постоянен адрес в София и с временно местожителство в Златарица. Сред основните обвиняеми е и Б.И.Б., който е роден през 1970 г. във Варна и е осъждан. Д.И.Г, роден през 1963 г., също е от Варна и е криминално проявен и осъждан.

За подпомагане на престъплението се разследват И.М.С., роден в Добрич през 1972 г., криминално проявен и осъждан; румънския гражданин Д.А, роден през 1967 г. в Констанца, също осъждан; неосъжданият В.Г.Д., роден през 1984 г. в Добрич и З.А.Я., роден през 1950 г. в село Синдел, който е осъждан многократно.

Откритите в отделните проверки фалшификати са идентични, а изработката им се оценява като добра. Първият етап на действията по неутрализиране на престъпната група е осъществен преждевременно, за да бъде предотвратено изнасянето на фалшивите пари в Швейцария. Използвани са специални разузнавателни средства, защото това е било абсолютно необходимо за успешното реализиране на оперативните действия на полицията. Част от фалшивите банкноти са били разпространени, но тепърва предстои да се установи размерът на сумата, както и месторазпространението. Фалшификатите са произведени в България, но към момента не може да бъде оповестено точно къде е станало това. Полицията не разполага с данни до момента във Варна да са били произвеждани фалшиви банкноти с номинал от 50 евро. Тепърва предстои да се установи също дали задържаното оръжие е било използвано. Очаква се делото по случая да влезе в съда до няколко дни.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).