Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
14 филма в програмата на CineLibri Варна 2018
Автор: Екип Varna24.bg 15:37 / 08.10.2018Коментари (0)1961
©
Тазгодишното издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri във Варна ще се проведе между 11 и 24 октомври и ще предложи 14 специално подбрани филмови заглавия, създадени въз основа на литературни образци или посветени на именити писатели! Тази година фестивалът обръща специално внимание на любовта във всичките й превъплъщения и ще се състои под мотото "Любов между редовете".

Конкурсната програма на CineLibri 2018 включва 9 впечатляващи кинопродукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и публика, а някои от тях са удостоени с отличия на едни от най-големите международни кинофоруми. Варненската публика ще има възможност да види: блестящата френско-канадска драма "Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел -  удостоена с пет награди "Сезар“ екранизация на едноименния роман на Пиер Льометр, носител на "Гонкур"; френско-белгийския трилър "Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани с Венсан Касел и Ромен Дюри; елегантния комедиен романс "Джулиет гола“ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; амбициозната американска продукция "Чайка“ по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейер с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията "Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге  - екранизация по романа на Мег Уолицър с феноменалната Глен Клоуз.

Три от останалите филми в програмата са посветени на литературни легенди: "Колет" е биографична драма на режисьора Уош Уестморлънд с Кийра Найтли в ролята на брилянтната френска писателка. Както подсказва заглавието, "Да се превърнеш в Астрид" осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата - Пипи Дългото чорапче. А "Щастливият принц" на Рупърт Евърет пресъздава неразказаната история за последните, трагични дни от живота на гениалния ирландски писател и драматург Оскар Уайлд.

Програмата на CineLibri Варна включва и епичния филм на Тери Гилиъм "Човекът, който уби Дон Кихот", чийто трънлив път до големия екран сам се превръща в повод за филм. Зрителите ще се насладят на кинематографичното бижу "Неподчинение" с Рейчъл Макадамс и Рейчъл Уайз и на филма "Книжарницата" (12 международни награди и над 30 номинации!), базиран на едноименния бестселър на Пенелъпи Фицджералд. Специално внимание заслужават и филмът "Неапол във воали" на режисьора Ферзан Йозпетек, който миналата година отнесе награда "Синелибри" за най-талантлива екранизация, както и "Да се изгубиш нарочно: Филмът", едно киноприключение без GPS-и, карти и хотели, забъркано от младото трио Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков.

В морската столица ще бъде излъчена и дългоочакваната екранизация на шедьовъра "На плажа Чезъл“ със Сърша Ронан ("Изкупление“, "Бруклин") и Били Хауел ("Дюнкерк“), която дава старт на фестивала в столицата, в присъствието на големия британски писател Иън Макюън. (Той ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет и с награда "Синелибри" за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация на езика на киното.)

Билети на цени от 8 и 6 лв. вече са в продажба на касата на Фестивален и конгресен център – Варна. Допълнителна информация за филмите и екранизираните книги ще намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: