Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
15 души постъпиха във варненската токсикология след убождане от морски дракон
Автор: Екип Varna24.bg 16:00 / 21.08.2018Коментари (0)4440
©
15 души са убодени от морски дракон от началото на годината. Това съобщи пред тв "Черно море“ доц. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна.

Рибата прилича на попче и лесно може да бъде сбъркана. Най-потърпевши от нея са рибарите, които не могат да я идентифицират веднага. При опит да я откачат от кукичката, тя се мята и ги убожда по ръката. Най-добрата профилактична мярка в случая е раничката да се полее с гореща вода от термос, съветва доц. Златева. Рибарите знаят, че трябва да дойдат в клиниката и да получат пълен обем лечение, за да се избегнат усложнения, добави тя. Едно от тях е невъзможността за свиване на ръката. През годините има и 4 -5 случая на пациенти, настъпили морски дракон в пясъка. Практиката показва, че е възможно мястото на убождане на стъпалото да остане безчувствено, каза още токсиколог № 1 на Варна. Шиповете на тази риба съдържат токсини, които потискат локалния имунитет.

Убождане е възможно, дори и когато морският дракон бъде размразен от камерата, за да бъде почистен. Затова домакините трябва да бъдат много внимателни.

Всяка година във Варна и региона има средно между 40 и 60 случая на убождане от морски дракон. През м.г. те са били около 20.

През последните 27 години във Варненско е имало само 3 – 4 случая на хора, пострадали от риба скат. Тя е дънна и срещата с нея е малко вероятна. Затова пострадалите са предимно хора, които са я преследвали, обясни доц. Златева.

Тя успокои, че медузите в Черно море не са опасни. Те са два вида и се появяват в края на лятото и началото на есента. Истината е, че токсинът, който съдържат, е опасен, но с малките си пипала трудно могат да пробият човешката кожа, особено окосмената. Рискови за хората са опарването по очите или по меките части на тялото, най-вече при нудистите. Нашето море е много по-безопасно в сравнение с другите и трябва да му се наслаждаваме повече, обобщи шефът на варненската токсикология.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: