15-годишни младежи от Търговската гимназия във Варна посветиха лятото си на родолюбива кауза

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:28 / 28.10.2022
5126
Бивши и настоящи ученици от
ВТГ "Г. С. Раковски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Императивът на Паисий днес звучи с особена сила: "Българино, знай своя род и език". Да превърнеш това послание в мисия, е успяла учителката по български език и литература Веселина Трендафилова във Варненска търговска гимназия.

Изумителен е фактът, че 15-годишни младежи са посветили своето лято на това, да преписват "История славянобългарска" на Паисий. Какво е било това огнено слово на учител, който запалва искрата на познанието?

"Младите хора днес не четат, младите хора днес стоят само в социалните мрежи, за да споделят безсмислици и суета". Нищо подобно. 15 ученици от IX клас на ВТГ "Г. С. Раковски" са посветили своето време на Паисиевото дело, а други продължават да преписват. Изумителен е факта, че цялото семейство на Антония Досева от IXА клас се включва в тази благородна мисия – първо ученичката преписва, а после нейният дядо прави достоен обков от дърворезба, за да се постави сакралния текст.        

В родолюбивата мисия се включват Ралица Костадинова, Елис Андреева, Валентин Киряков, Паола Кръстева, Митко Кънчев, Франсуи Нигохозова, Тея Вълкова и Деница, които дълги часове наред преписват заветния текст.

Нека помним! Защото тази година ние бележим 300 години от рождението на Паисий и 260 години от написването на "История славянобългарска". Какво по-достойно почитане на това! Всеки да препише страница от свещения текст. Как иначе да разберем, че всеки, който чете историята ще може да управлява себе си и своя дом, а и своята държава.

"Това е традиция в Търговската гимназия, която в днешното бездуховно, консуматорско време добива особена символика, когато писаното слово се превръща в калиграфски текст, в ръкопис, който излъчва споделена емоция. Тогава учителят е изпълнил дълга си към словото. Не е възможно да зъдължиш младите хора да напишат домашно, но можеш да ги вдъхновиш да извършат нещо значимо. Това трябва да бъде споделяно", коментира Жечка Георгиева, директор на престижното учебно заведение.

Следовници на Паисий са учителите по български език и литература Веселина Трендафилова, Мариана Димитрова, Галина Николова, Янита Янкова и Петя Даскалова.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).