15 макета на български възрожденски къщи показват в Общината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:06 / 06.03.2015
7250
15 макета на български възрожденски къщи са изложени днес пред зала "Пленарна" на община Варна. Поради големия обществен интерес проявата се организира за втори път. Тази година авторът - Мария Желева, показа пълната си колекция на умалените копия на къщите.

"Макетите са от цяла България и пресъздават най-деликатните детайли от старата архитектура. Изработени са от дърво и камък. Факт е, че повечето хора не знаят, че къщите имат своя стил, в зависимост от кой регион на страната са", обяснява Мария Желева.

"Най-стар" в колекцията е макетът на Черноморската къща, която се намира в Созопол, и е с 300-годишна история. Друг макет пресъздава къща в Тревненския балкан, която е била напълно разрушена, но новите собственици я възстановят.

"Това е единственият макет, който не е наша собственост, а е направен по поръчка", разказа още Мария. Тя работи по създаване на разрушена пловдивска къща, която ще показва и градския архитектурен тип.

Младата авторка има амбицията да пресъздаде още много къщи - исторически, културни и архитектурни паметници. Идеята й е да се намери зала, където макетите да бъдат изложени постоянно.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).