Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
16-годишната Сияна Бенчева от Варна представя първата си книга
Автор: Пламена Николова 17:06 / 27.10.2020Коментари (0)3087
©
На 1-ви ноември (неделя) в 16:00 ч. в HashtagStudio на ул. "Хан Аспарух“ № 2 във Варна е представянето на "съЗВЕЗДИЕ“. Това е дебютен литературен проект за 16-годишната Сияна Бенчева. Първата й поетична книга с 44 стихотворения и авторски илюстрации е условно разпределена в два цикъла: "СловосъчетА/Ения" и "думи".

"Удивително мъдро поетическо пространство, което разширява географията си до вселенските мащаби; наситено е със звезди, слънца, дъжд, багри, цветя... Емоционалните на пръв поглед творби всъщност крият висока доза екзистенциален и социалноангажиран заряд, скрит в деликатни метафори“, споделят от "Думите“ – издател на "съЗВЕЗДИЕ“.

На 1-ви ноември, в тази първа за Сияна премиера, приятелите й са подготили за нея и за публиката изненада, като в четенето са поканили имена, свързани с артистичния живот и посветени на думите в различни посоки от културния живот на Варна. Всеки ще избере сред стиховете на Сияна онези фрагменти, които лично свързва със свои емоции и чувства.

Сияна Бенчева е родена през 2004 г. Изучава френски, испански и английски език в IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна. Срещата й с поезията започва преди година. През 2019-та година печели и награда за илюстрация в конкурс за превод на поезия от френски език, организиран от Сдружението на преводачите и Българската секция на журналистите франкофони.  

*По време на събитието ще бъдат осигурени и спазени необходимите мерки за безопасност на здравето в условията на COVID 19. 

Ето част от откровенията на Сияна, споделени в интервю с Яна Борисова:

-"съЗВЕЗДИЕ“ е твоят свят? Да го разкриеш не е ли малко страшно, неудобно, не те ли прави уязвима или напротив... това е твоята свобода?

-Откритието всъщност не беше... откритие. Тъмният образ на объркването възпламени въображението ми. Тогава бях малко дете. Изпитвах някакъв страх от мислите в съзнанието си и заключвах всичко, което беше далеч от реалността. Прибирах го тайничко в един шкаф от розовия ми балон и живеех в него. Докато в един момент заключих всичко. Останах празна, защото се оказах различна... Един ден в училище поискаха от нас да създадем въображаем свят от думи. Отворих онова чекмедже. Отворих всичко заключено в мен. Писах няколко дни, много листи, накрая се получи нещо като разказ - "Розово до безкрая“. И беше много розово. Изборът да разкрия моя свят започна, когато осъзнах, че всичко в реалността ми се струва еднообразно, в голяма степен фалшиво... Тогава реших, че мога аз да му дам себе си – такава, каквато съм.

-Знаеш, че всичко, което правим, ни променя, но променя и живота около нас. В този смисъл как думите променят?

-Думите променят, всичко се променя, когато четем. Убедена съм в това, и като автор, и като читател. Има думи, които те карат да настръхваш, други – да полетиш, трети – да си отдъхнеш, после – да изчакаш. Думи,  които са начало на твоя пътя;  думи, които са пристигане... Има и други, но тях или не можеш, или не искаш да разбереш...

-Пишеш, че ти се повдига от нереално щастие? Какво има от другата страна, което не виждаме?

-Ето това не разбирам днес. Защо да лъжем първо себе си и после другия? Защо не сме истински? Защо всеки път, когато се разкрия и отворя вратата на сърцето си, някой решава да се нахлуe с взлом? Слагаме си маски, когато сме толкова красиви и имаме себе си. Вероятно защото живеем в изкуствен и свръхматериален свят...

-Посочи ми четири неща – предмети, хора, места, състояния – които те вдъхновяват да пишеш!

-Слънцето, луната, небето и звездите.

-Какво те ядосва?

-Липсата на време, за да прочета всички книги, в които искам да вляза. Другото е ежедневие и то е познато на всички, само времето ни е различно.

Цялото интервю със Сияна Бенчева е публикувано във facebook страницата на "съЗВЕЗДИЕ“ на: https://bit.ly/3oqthV0

"съЗВЕЗДИЕ“ се издава от Издателство "Думите“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
49-ото Народно събрание
Санирането на сградите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: