16 нови песни ще прозвучат на Европейския фестивал "Златни искри“ във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:53 / 19.09.2018
1476
16 нови български песни ще прозвучат на Европейския фестивал  за детска песен "Златни искри" във Варна. Това са композициите, които преминаха през предварителната селекция на журито, /което направи своя избор анонимно, без да разполага с имената на авторите/. До финалите  на 4, 13 и 14 октомври ще достигнат 10 от тях, за да се състезават с предложенията от чужбина. Фестивалът във Варна се провежда за шеста поредна година. И това издание ще има две международни конкурсни вечери - за песен и за изпълнители, както и богата съпътстваща програма. В центъра на вниманието остава детската популярна песен, като заявките за участие показват, че все повече автори проявяват интерес към детската аудитория.  Сред авторите на българските песни-финалисти тази година,  освен дебютанти  можем да   срещнем  и  познати  имена на  композитори като Любомир Денев, Хайгашот Агасян, Александър Савелиев, Вячеслав Кушев,  Светослав Лобушки, Пепи Писарски...  Изпалнителите, които ще ги представят на живо във Варна, са деца-солисти на възраст от 6 до 14 години. Много от тях са лауреати на различни конкурси и като изпълнители.  Подборът на песните е отчел и тематиката, като са предпочетени близките до възрастта на децата теми и сюжети -  ежедневието вкъщи и на училище,  домашните любимци, забавленията, обичта към родинта, приятелството. На  солистите, избрани да представят конкурсните песни, ще помагат и децата от детското шлагерно студио ДА. Малките изпълнители са познати на повечето български деца с хитовете си "Ало Слънчице" и "Роклята на мама", които имат многомилионите лайкове в интернет.

В края  на септември ще бъдат обявени и чуждестранните песни, които ще се съзтезават в конкурсната програма на шестото издание на  Европейския фестивал за детска песен "Златни искри" , Варна 2018.

Песните от "Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР, като  най-добрата българска песен ще получи специална награда.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри" се организира от фондация "Откритие" с подкрепата на Министерството на културата и  проект от фонд Култура" на Община Варна.

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).