Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
174 проекта от 46 държави се бориха в конкурса за нова сграда на Карин дом
Автор: Пламена Николова 11:42 / 04.03.2020Коментари (2)3566
174 проекта от 46 държави на пет континента мериха сили в обявения международен конкурс за нова сграда на Карин дом, стана ясно на пресконференция днес, на която бе съобщен победителят в оспорваната надпревара, предаде репортер на Varna24.bg.

Сред проектите, участвали в конкурса е имало разработки на проектантски колективи от Индия, Куба и Ивицата Газа, съобщи Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом. 

Сред 16-те финалисти с най-голям брой гласове на журито, е проект на екип от Берлин. В Обединение UNAS Studio участват българката Биляна Асенова и Саша Чабати.

Второ място в класацията е на Обединение Denis Olegovich Antokhin - Nikolai Vladimirivich Bukhantsov, Galina Isaevna Sheveleva, Victoria Victorovna Dumanova – Руска Федерация; 

Трето място - atArchitecture Avneesh Tiwar, Индия;

Четвърто място - Проектантски колектив ПОВ (POV) - Божидара Делчева Вълкова – Вълкова, Мария Пeнева Гяурова, Борис Емилов Тикварски, Майк Стийв Фритч, гр. София, България;

Пето място - Колектив NADA, Антонина Тритакова, Азалия Саргсян, Георги Рачев Събев, гр. Ямбол, България;

Шесто място - UUNGOO ARQUITECTOs - Alberto Reques, Diego Penche Perez, Испания

"При избора на най-добър проект за мен беше важна функционалността на сградата, да е природосъобразна, с евтина поддръжка във времето и максимално щадяща околната среда. Това беше най-компактния проект, който предвижда сграда на 5 етажа върху 600 кв.м. разгърната застроена площ и 1800 км.м. дворно място, където децата на воля да играят и се обучават. За мен ще е удоволствие да издам разрешителното за строеж на тази сграда, като е предвидено максимално да бъде запазена зеленината в парцела, дарен от Община Варна за реализирането на проекта", каза арх. Бузев. 

Стойността на проекта е 1 450 000 евро и според първоначалните планове той трябва да бъде реализиран в рамките на предстоящите две години и половина. 

"Вълнуващо е да видим резултатите от този конкурс. Използвам случая да благодаря на всички, които ни подкрепят. Имаме добри примери за вече реализирани позитивни и полезни инициативи. Не мога да не спомена проекта за социалната чайна, който тръгна от нулата. Убеден съм, че и проекта за Карин дом ще има своя успешен завършек. Радостно е, че има такова засилено участие в този конкурс. Ние ще се опитваме да работим като община за това да търсим максимално широка експертиза на национално ниво и в международен план за реализирането на подобни проекти", каза кметът на Варна Иван Портних. 

Припомняме, че журирането на конкурса се преведе в периода 29-ти февруари – 03-ти март 2020. В журито участваха: Георги Богданов – председател на УС на Карин дом, Мая Донева – изпълнителен директор на Карин дом, арх. Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна, арх. Мартрин Христов, арх. Борислав Георгиев, арх. Христо Станкушев, арх. Анета Василева, арх. Феликс Япарсиди, арх. Оскар Белини. Организаторите на конкурса от Оптимистъс – арх. Явор Панев и адв. Цвета Йоцова-Стоева реализираха успешно целия процес на конкурса и журирането.

С класирания на първо място участник Карин дом ще сключи договор за разработка на пълен технически и работен проект, както и авторски надзор по време на строителството. Парични награди има определени за класираните на първите три места проекти.

Конкурсът имаше за цел да намери най-вдъхновения, иновативен и в същото време функционален и подходящ проект за нова сграда на Карин дом, която да бъде модел за услуги за деца със специални нужди и техните семейства и да включва обучителен център, чрез който този модел да се разпространява.

Конкурсът се реализира в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България. Целият проект е възможен благодарение на Община Варна, която предостави парцел и на датските Фондации Велукс, които финансират строителството на новата сграда. Парцелът е с площ 2450м2, разположен в разширената централна част на Варна в непосредствена близост до идеалния център на града - между улиците “Дойран" и “Кирил Шиваров".

С новата сграда и прилежащото дворно пространство Карин дом цели:

Да създаде среда за ранно детско развитие, която да подкрепя деца и семейства;

Да предостави комплексни услуги за деца със специални нужди и техните семейства, които да развиват потенциала на децата и подпомагат тяхното успешно приобщаване в детска градина, училище и общество;

Да създаде пространство за учене за деца, родители, студенти и специалисти, като споделя своите добри практики;

Да е център за обмен на знания и изследователска дейност с университети и доставчици на услуги от страната и чужбина;

Да е място за събития и кампании, които да носят духа на добротворчество и толерантност.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А дано! Само едно не ми стана ясно - Ивицата г**а, броили ли сте я като държава? Или просто ей така за бройката?:)))))
+1
 
 
Пожелавам успешна и бърза реализация. Децата заслужават добра среда и условия. А има ли развитие по проекта за нова библиотека? Понеже след гръмките конкурси се оказа че пари няма. При толкова голям бюджет.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: