177 са под домашна карантина във Варна и областта заради коронавируса

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
11:24 / 11.03.2020
10391
177 контактни лица са под домашна карантина във Варна и областта заради превантивните мерки, взети против разпространението на коронавирус у нас, научи Varna24.bg

Всички изследвания за COVID-19, направени на пациенти, настанени със съмнения за заразата в Инфекциозна клиника във Варна, са отрицателни. Постъпили са още две лица, завърнали се от Франция и Лондон, на които предстои пробите да излязат днес, коментира за медията ни д-р Янка Драганова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция в града. 

Стана ясно, че в Община Варна вече е разкрита телефонна линия за сигнали и въпроси свързани с COVID-19 – 052 820 239.

Припомняме, че екип от общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ (ДДД) ще извършва дезинфекция на автобусите на "Градски транспорт“. Това бе взето като решение на заседание на общинския щаб за предприемане на мерки срещу разпространението на вирус Covid 19, и в изпълнение на заповед №0944/08.03.2020 г. на Кмета на Община Варна.

На този етап здравните заведения във Варна разполагат със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. 

Медицинските специалисти съветват гражданите, които имат вирусни симптоми, първо да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в поликлиниките. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона с РЗИ - Варна. Хората, на които им е наложена карантина, трябва стриктно да я спазват. 

Общинският оперативен щаб възложи на районните кметове и кметовете на населени места да прекратят събитията в пенсионерски клубове, читалища и всякакъв вид групови събирания, с цел превенция. Дадени бяха указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, включително обработване с препарати на седалки, дръжки и повърхности, които пътниците докосват с ръце. 

По нареждане на щаба трябва да бъде осъществявана 4-кратна дезинфекция с хлорни препарати или препарати на спиртна основа във всички обществени сгради, в които има посещения на граждани, в т.ч. дезинфекция на перила, врати, дръжки, често проветряване на помещенията. Мярката се отнася за търговски центрове, детски ясли, детски градини, социални заведения, предприятия и търговски дружества, които приготвят храна за деца.  Маските, които вече са използвани, трябва да се поставят в плик/торбичка, преди да бъдат хвърлени в контейнерите за битов отпадък. 

Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

Оперативният щаб препоръчва на всички граждани да ограничат максимално социалните си контакти, да спазват добра лична хигиена, както и да се информират от официални източници за актуалната ситуация във Варна и страната.

Виж коментарите (3)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).