18 души във Варна дариха кръв за Цветница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:49 / 10.04.2017
2402
18 души дариха кръв на Цветница. Кампанията бе под мотото "Запали свещичка, дари живот"! Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" д-р Жанина Йорданова, директор на Центъра по трансфузионна хематология(РЦТХ) във Варна. Кръводарителите бяха повече в сравнение със същата кампания през м.г., добави тя.

Следващата голяма акция е на Разпети петък в район Аспарухово. Тя се организира съвместно със свещенослужителите от храма в квартала.

Варненци даряват кръв и имат позиция за каузата. Неслучайно след взрива на гара Хитрино само за 3 дни близо 400 души дойдоха в РЦТХ - Варна, припомни д-р Йорданова. Във връзка с това в нашия център сме решили за всеки, който е дарил безвъзмездно, да осигурим кръв в случай, че от нея се нуждае негов близък или роднина, каза още тя.

Всеки на възраст 18 - 65 г., който иска да спаси човешки живот, може да дари кръв. Използваните консумативи са еднократни, което изключва заразяване по време на манипулацията. След процедурата на всеки кръводарител се осигуряват по 2 дни отпуск, шоколади, проверка за ХИВ/СПИН, сифилис, хепатит B, C. Всеки може също да разбере какви са кръвната му група и резус фактора.

Кръводаряването не вреди на организма, стига човек да е в добро здравословно състояние. Мъжете може да го правят 5 пъти годишно, жените - четири, каза още д-р Йорданова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).