2,8 млн. лв. необходими за възстановяването на плажовете във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:05 / 17.04.2012
3364
2,8 млн. лева са необходими за възстановяването на плажовете във Варна, разрушени и опустошени от морската стихия тази зима. Това посочи Андрей Василев, търговски директор на "Лазурен бряг,91" ЕООД и представител на концесионерите.

Специалисти са измерили точно щетите и са калкулирали необходимите средства за брегоукрепването на 7-те плажа в морската столица - Централен, Южен, Офицерски, Рибарски, на Кабакум, в кв.Аспарухово и др. Морето няма да върне пясъка след отлива и затова го възстановяваме с булдозери, обясни Василев. За всеки плаж работата отнема поне десетина дни и гълта по 30 000 лева.

Необходимо е укрепване на четирите буни, като най-засегнати от зимата се оказаха втора и трета. По асфалтирания крайбрежен път и Алея 1 има зейнали каверни и цели ями, като съществува опасност от пропадане. концесионерите на седемте плажа са внесли новата схема в МРРБ за свободните зони, които това лято трябва да бъдат 50 на сто от цялото крайбрежие.

Още 70-80 хил.лева са необходими за укрепване на сградите на бившите централни и северни къпални. В концесионните договори няма клауза за коригиране на концесионните такси заради форсмажорни условия - посочи Василев, по повод уверението на министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, че таксите могат да бъдат намалени заради щетите.

Плажът във Варна официално ще бъде открит на 25 май - с чадъри, атракции, задължителното водно спасяване и медицински пунктове, включително и нов това лято на Офицерския плаж. Водят се преговори с наематели на две-три нови заведения, вкл. и дискотека на Централния плаж във Варна. Две заведения на Аспаруховия плаж обаче бяха съборени междувременно.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (3)

Още по темата (1):
10.04.2012 Лиляна Павлова: Нямаме право да даваме пари за "изядените" плажове
Още новини от Новини от Варна:
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...
Честито на варненци! Новата автогара в града отвори врати
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).