Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
2 лв. на километър пределна цена поискаха такситата във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 22.03.2011Коментари (2)1735
© Varna24.bg
2 лева дневна и 2.50 лева нощна да е максималната тарифа на километър, на която да возят такситата във Варна. Около тези цени се обединиха представители на всички по-големи таксиметрови компании в морската столица. Това стана на дискусия, организирана от транспортната комисия към местния парламент. На срещата присъстваха председателят на Общинския съвет, двама шефове на общински дирекции, шефовете на общинска фирма "Градски транспорт", представители на компаниите "ОК Такси", "Ласиа", "Омега", "Паралел" и "Триумф", както и лидерът на независимия транспортен синдикат "Авто-94".

Отхвърлена бе идеята цената на километър таксиметров превоз да бъде обвързана и равна на цената за литър дизел. Причината - таванът на цените не може да варира, а трябва да бъде точна цифра.

За днешната дискусия някои шефове на таксиметрови централи са научили тази сутрин, и то от новините по радиото, заяви Радослав Итевски, собственик на "Паралел". Според колегата му Антон Атанасов - шеф на "ОК Такси", "определянето на пределни цени е поредният абсурд в тази държава". Според Атанасов таванът на цените няма да предотврати спекулата в бранша, а Общината трябвало да преразгледа цените на разрешителните, вместо да организира подобни срещи.

В Община Варна няма ограничения за броя на легалните таксиметрови коли. Няма отказано разрешително за нито едно такси, посочи председателят на транспортната комисия Красимир Маринов. Според него моментът за определяне на максималните таксиметрови тарифи в никакъв случай не е най-подходящият, но такова било изискването към местната власт. Все още обаче от транспортното министерство не са изпратили методиката за изчисляване на таксиметровите тарифи, разкри Красимир Маринов.

Примерна методика за изчисляване на цените предложи Димчо Иванов, зам.-председател на Национална федерация на таксиметровите водачи и лидер на независимия синдикат "Авто-94". Според предложението минималните цени за километър трябва да са 1,40 лв/км за коли на метан и 1.50 за таксита на друго гориво. Разчетите били направени при 800 лева заплата на шофьора, 50 000 км и 280 работни дни в годината.

За определяне на горния праг на таксиметровата услуга във Варна ще се проведе поне още едно заседание на общинската комисия по транспорт. Градският парламент има срок до края на май да приеме пределни цени на таксиметровите услуги в общината. Изискването се регламентира с промени в Закона за автомобилните превози, приети в началото на февруари. В срок от три месеца общинските съвети в страната трябва да определят горния праг на тарифите.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на speedway
премахни филтъра

+1
 
 
800 лева заплата на шофьора Аз за какво съм учил Винс и взимам по-малко. Трябва да стана бакшиш. Има нещо сбъркано в цялата система; че той с бакшишите ще вади 1000лв+ и после пак реват няма пари за децата, за нови джанти..
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: