200 младежи извиха хоро в центъра на Варна

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
16:08 / 05.04.2019
1337
Българско хоро се изви в центъра на Варна по повод закриването на XXIV Пролетен семинар на Фондация Българска Памет. 200 младежи от историческата ни диаспора в Молдова, Украйна, Албания, Македония, Сърбия и България отбелязаха финала на образователния форум, като си дадоха дума да се срещнат съвсем скоро отново тук в България. Младежите надписаха и раздадоха над 1000 картички и декоративни яйца с великденски пожелания за жителите на Варна и си направиха семейна снимка пред паметника на цар Калоян.

Събитието се осъществи по инициатива на Фондация Българска Памет в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация "Ханс Зайдел“.

Образователният форум предостави на учениците възможност да усвоят различни знания и компетенции, свързани с дигиталното предприемачество, виртуалната реалност, 3D програмирането, наносателитите, създаването на видео съдържание, финансирането на собствен бизнес проект и много други. Бе обърнато специално внимание на тяхното личностно и професионално развитие.

"Искаме да покажем на тези млади хора как най-успешно да се възползват от начините за развитие, които Европейският съюз предлага. Желаем младите ни братя и сестри да свържат образованието и кариерното си развитие с България. В години на демографска криза тази диаспора е ключов наш стратегически резерв. Важно е обаче тези деца да са и достойни граждани в държавите, от които произхождат. Искаме да сме сигурни, че те ще могат успешно да допринасят и за развитието на собствените си общества по местоживеене“, сподели председателят на ФБП д-р Милен Врабевски.

В рамките на 5 дневния семинар младежите се срещнаха с успешни и вдъхновяващи личности от България, които са водещи предприемачи, новатори, дигитални специалисти, творци и лидери в сферата на науките и роботиката. Децата имаха възможност да им задават въпроси и да се мотивират от техните отговори.

Сред лекторите на семинара бяха Райчо Райчев (EnduroSat), Доброслав Димитров (Imperia Online), Добрина Чешмеджиева (БНТ), Михаил Стефанов (Мини Машини), Моника Панайотова (Inno Advisers, ФБП), Веселина Ангелова (ЕК в България), Ясен Георгиев (Институт за икономическа политика), Силвия Захариева (МГ "Д-р Петър Берон“, Варна) и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).