Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
21 са тежките катастрофи с деца и юноши за 5 месеца във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 13:42 / 21.06.2023Коментари (0)454
©
21 са тежките катастрофи, при които са пострадали деца и юноши от началото на годината до края на месец май във Варненско. Това сочат данните от анализа на Областната дирекция на МВР на пътно-транспортния травматизъм, с участието на подрастващи в региона, научи Varna24.bg.

За периода на територията на град Варна и региона са регистрирани общо 954 ПТП, от които 252 тежки с 15 загинали и 313 ранени. През този период са отчетени 21 тежки ПТП с участието на деца и юноши на възраст до 17 години, при които 26 са само леко ранени, разясниха от ОД на МВР.

През периода 1 юни 2022 г. - 31 август 2022 г. са регистрирани 32 тежки ПТП, с участието на деца и юноши на възраст до 17 години. В тях са ранени 31, а едно дете е загинало. От тях: 30 са леко ранените и 1 тежко ранено. Загиналото дете е било пешеходец, а от ранените деца и юноши, 3 са водачи на ППС, 15 са пътници в МПС и 13 са пешеходци.

Разпределението на пострадалите деца и юноши по възрастови групи е следното:

- до 6 годишна възраст – 7 ранени деца, от които 3 са пътници в автомобил, 3 са пешеходци  и 1 е водач на велосипед.

- от 6 до 9 годишна възраст – 7 ранени деца, от които 3 са пешеходци, 3 са пътници в МПС и 1 е водач на велосипед.

- от 10 до 14 годишна възраст – 10 ранени деца, от които 1 е водач на велосипед, 5 са пътници и 4 са пешеходци,

- от 15 до 17 годишна възраст – 1 загинало и 7 ранени  деца, от които загиналото дете е било пешеходец, а от ранените деца 4 са пътници и 3 са пешеходци.

В сравнение със същия период на 2021 година, броят на тежките ПТП с деца и юноши на възраст до 17 години е с 5 по-голям, броят на загиналите и ранените се запазва.

Анализът на пътно-транспортната обстановка за територията на град Варна и областта показва, че няма изявени места с концентрация на ПТП с участието на деца и юноши, но независимо от това в някои райони и отсечки от уличната мрежа, рискът от възникване на ПТП с участието на пешеходци, в т.ч. и деца е по-голям.Това са така наречените места с повишена потенциална опасност от възникване на катастрофи. За територията на град Варна това са районите на училищата, чиито спортни площадки са притегателен център за децата дори и по време на ваканцията. Опасни зони се явяват и улиците, водещи към Морската градина и плажната ивица, също любими места за игра на подрастващите през горещите летни месеци. 

Анализът в национален мащаб показва, че всяко трето от загиналите деца е изкочило внезапно на пътя (между паркирали, спрели или движещи се коли). Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки, ролери, скейтбордове и др.

За децата няма безопасен път от дома до спортната площадка или училищния двор и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на безопасния маршрут. Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Децата - велосипедисти също са потенциална опасност за ПТП. Броят им нараства с ускореното завръщане на велосипеда в бита. Децата се опитват да демонстрират на пътя майсторска езда, без ръце, да се возят по двама. Всичко това е пречка за нормалното им движение и ги поставя под заплахата на моторните превозни средства.

Задачата за опазване на децата, като участници в движението е от особена важност. Тя изисква ангажиране на усилията на широк кръг от обществото - полиция, Общинска администрация, Училищни настоятелства, медии, родители, водачи на МПС и най-вече възпитание и създаване на навици за безопасно движение у самите деца. В тази връзка е и провеждането на традиционната Акция на полицията "Ваканция! Да запазим живота на децата по пътя!", обобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: