24 училища във Варна са назначили ресурсен учител

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:09 / 31.01.2018
2250
24 училища и детски градини във Варна осигуряват самостоятелно ресурсно подпомагане на децата и учениците в техните образователни институции. Това означава, че са назначили специалисти - в това число ресурсни учители, психолози, педагогически съветници и логопеди, съобщи в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" - "Утро в нашия град" Елисавета Савова, гл. експерт "Приобщаващо образование" в община Варна. Тази мярка е във връзка с предвидената в закона възможност училищата и детските градини да инициират разнообразни мерки за подкрепа на личностното развитие.

120 са децата във Варна, които се възползват от услугата социален асистент, но листата на чакащите е дълга. "В закона е предвидена възможност училищата и детските градини, които имат нужда, да назначат помощник на учителя. Това е на практика нова длъжност. Помощникът на учителя подпомага работата с деца със специални потребности" - поясни Елисавета Савова.


Близо 1000 са децата в риск във Варна, а данните са към 31 януари миналата година. Позитивна статистика за общината е, че е сравнително малък броят на отпадналите от образователната система. През учебната 2016/2017 г. те са 43, от които 23 са реинтегрирани. Преди настоящата учебна година представители на ангажираните институции - образователни и социални - са направили обход на домовете на деца в риск, които подлежат на задължително предучилищно и училищно образование - в резултат са записани 31 деца - 5- и 6-годишни за предучилищна подготовка и 7-годишни в първи клас.

Работата както с деца в риск, така и с даровити деца е сред акцентите в общинската стратегия за подкрепа на личностното развитие, която от тази учебна година вече е в ход, а срокът на действие на документа е до 2019 г. "Подкрепата на личностното развитие е изключително широко понятие, което касае отчитане на потребностите и развиване на възможностите и потенциала на всяко дете и ученик. Целта е да осигури адекватни условия за достъп до качествено образование на всички" - коментира Елисавета Савова. Екипи от специалисти вече посещават училищата и детските градини във Варна, за да оценят потребностите на подрастващите от обща или допълнителна подкрепа, която се осъществява по отношение на деца със СОП, деца с изявени дарби, деца с хронични заболявания и деца в риск.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).