2446 жители на Варна са се възползвали от общинските здрави програми

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:41 / 24.11.2020
1707
2446 жители на Варна са се възползвали от общинските програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве, които се финансират от бюджета на общината. До края месец септември е приключила дейността по 10 програми, съобщават от дирекция "Здравеопазване“. 

133 деца с наднормено тегло са преминали през програмата "Аз успявам", която се изпълнява от Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина. От тях с 1-ва най-лека степен на затлъстяване са 5 деца, с 2-ра степен - 38, с 3-та степен - 43, 4-та степен - 27 и с 5-та най-висока степен - 20 деца. На преминалите през програмата се провеждат изследвания за установяване на риск от заболявания вследствие затлъстяването, 14 дневен курс по оздравителна гимнастика и се изготвя индивидуален хранителен режим. 

В програмата "Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания", изпълнявана от същия център, са преминали 158 деца с гръбначни изкривявания. От тях при 62 деца са установени проблеми с ходилата, 42 деца - с плоскостъпие и 11 деца - с повдигнат свод. На всички е извършено изследване с апарат, проведен е 14 дневен курс на рехабилитация и им е изготвен индивидуален двигателен режим. 

От програмата "Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието" са се възползват 44 деца с увреждания и проблеми в развитието, извършени са 351 индивидуални хипотерапии. Постигнатите резултати се изразяват в подобряване на двигателните функции, положителни ефекти в психоемоционален и речеви план. 

По програмата "Скрининг на очни заболявания", която се изпълнява от Очната болница, са прегледани 264 деца, на 34 от които са открити отклонения от нормата и са насочени по за допълнителни изследвания. 

Програмата "Скрининг на заболявания на щитовидната жлеза", която се изпълнява от  СБАЛОЗ "Марко А. Марков“, ДКЦ 1 "Св. Клементина", ДКЦ 3 и ДКЦ 4, е обхванала общо 615 души, като при 47,3% от пациентите е открита патология от ендокринен и неврологичен произход. 

Приключила е и програмата "Профилактика на женското здраве", която се изпълнява от СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов". Прегледи са извършени на 400 жени, при 120 от които е открита патология, диагностицирани са и 3 жени с туморни формации.

Общо 194 жени са преминали през програмата "Скрининг на преканцерози на маточната шийка", която се изпълнява от ДКЦ  "Св. Иван Рилски" в Аспарухово, СБАЛОЗ "Марко Марков" и ДКЦ 3. От прегледаните, 30 жени са с патология, при 4 са открити преканцерози и са насочени за лечение.

Чрез програмата "Профилактика за рака на гърдата", която се изпълнява от ДКЦ 5 "Св. Екатерина", са изследвали 147 жени, извършени са 33 ехографии по преценка на лекаря, открити са 33 находки, от които 3 са диагностицирани със злокачествено новообразувание, насочени за оперативно лечение и 2 са насочени за проследяване. 

Профилактика на 272 жители от рискови групи или с фамилна обремененост е направена по програмата "Профилактика на онкологични заболявания“, която се изпълнява от СБАЛОЗ "Марко А. Марков". При 71 от случаите е открита патология от различно онкологично естество. В програмата “Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества" се изпълнява от УМБАЛ "Света Марина". Извършени 839 консултации на зависими от психоактивни вещества, на техни близки и роднини, оказана е психологическа помощ на 8 лица.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).