Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
25-годишната Дочка, издирвана за изтърпяване на няколко присъди за кражби в Италия, остава в ареста
Автор: Екип Varna24.bg 18:24 / 21.10.2022Коментари (0)1224
©
Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо 25-годишната Дочка М. до разглеждане на делото за нейната екстрадиция в Италия, където тя е издирвана за изтърпяване на присъди за кражби с четири Европейски заповеди за арест, съобщиха от пресцентъра на съда.

25-годишната жена е била задържана на 18 октомври тази година на ГКПП Аерогара – Варна.

Дочка М. е осъдена на 2 години "лишаване от свобода“ от съда в италианския град Лука през юни 2019г. Тя трябва да изтърпи общо 4 години, 5 месеца и 28 дни, в резултат на кумулацията на това наказание с други по предишни присъди.  Европейската заповед за арест, с която жената се издирва, е издадена на 12 септември 2022 г.

Останалите присъди са от юни 2016г. на Първоинстанционния съд във Ферара, с която Дочка М. е осъдена на 10 месеца затвор, от декември 2015 г. от съда във Флоренция, постановил 8 месеца затвор, а третата и́ присъда е от същия съдебен орган от май 2018г., като наказанието по нея е 4 години "лишаване от свобода“.

В издаващата държава престъпленията се наказват с максимален срок 6 години затвор.

При проверка за "двойна наказуемост“, съгласно изискването за Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, беше установено че деянията представляват престъпление и по българския Наказателен кодекс.

В съдебното заседание, защитата на Дочка М. поиска да не и́ бъде определяна най- строгата мярка за неотклонение "задържане под стража“, а втората по тежест – "домашен арест“. Искането беше мотивирано с чистото съдебно минало у нас на жената, наличието на постоянен адрес, както и с факта, че е майка на малолетно дете.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд съобрази всички представени доказателства и становища и прецени, че искането за временното задържане Дочка М. отговаря на изискванията на Закон за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА). Съдът изтъкна, че в това производство вземането на мярка за неотклонение "задържане под стража“ е безусловно и в него не се обсъждат обстоятелствата за авторство на деянието, предвид влезлите в сила присъди на Дочка М. Тъй като те са постановени преди 4-5 години и лицето се издирва за тяхното изтърпяване за съдът риска от укриване е реален. С цел да бъде намерен баланс между обществения интерес и този на издирваното лице, за съдът най- адекватната мярка за неотклонение към този момент е "задържане под стража“ предвид скорошното разглеждане на делото за екстрадицията на младата жена. 

Определението на съда може да бъде обжалвано, като в този случай делото ще бъде разгледано пред въззивна инстанция на 25.10.2022 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: