Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
250-годишнината на Бетовен събира трима блестящи български музиканти на "Варненско лято“
Автор: Пламена Николова 08:39 / 14.08.2020Коментари (0)2200
©
Специален проект в рамките на модула "Музикална лаборатория“ на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2020 среща интерпретаторските пристрастия на трима изключителни български музиканти с богата творческа биография и с принос към българската музикална култура. Това са цигуларят Димитър Буров, виолончелистът Стефан Хаджиев и пианистът Людмил Ангелов, съобщават от пресцентъра на фестивала.  

Събира ги идеята да почетат 250-годишнината на титана на класическата музика Бетовен, която те ще отбележат с изпълнението на неговите 14 вариации на оригинална тема в ми-бемол мажор, оп. 44, №10. Творчеството на Лудвиг ван Бетовен участниците в концерта ще поставят в контекста на още двама велики творци – на първия виенски романтик Франц Шуберт с неговото Клавирно трио в си-бемол мажор, D898 № 1, и на едно от най-големите имена на ХХ век – Дмитрий Шостакович с Клавирно трио в ми минор, оп. 67 № 2. 

"Програмата включва трима колосални композитори, които с камерните си произведения за клавирно трио  са достигнали апогей в творчеството си – споделя инициаторът Димитър Буров. - Красивото и елегантно трио във вариационна форма от Бетовен е жест и поклон към 250- годишнината от рождението на великия композитор. Творбата на Шуберт е едно от последните му искрени откровения, написани в залеза на неговия кратък и трагичен живот. Шостакович посвещава второто си клавирно трио на своя скъп приятел Иван Солертински. Композирано през 1944, неговото произведение отразява борбата и страданията на евреите по време на Втората световна война.“

Димитър Буров се изявява през последните години като педагог в Международната лятна академия на "Варненско лято“ и като инициатор на оригинални концертни изяви, сред които - Камерен ансамбъл Guildhall, Буров и приятели. Специализирал е в Guildhall School в класа на проф. Ифра Нийман и от 1997 е назначен за ръководител на катедра Струнни в Harrow School.

Стефан Хаджиев е универсален музикант с разнообразен репертоар. Възпитаник на Музикалното училище в София и Guildhall School в Лондон, той винаги е гледал отвъд стандартните дефиниции в изпълнителското музикално изкуство, като се е посветил на многопосочен репертоар, преминаващ през различни музикални жанрове. Има и своя група - струнен квинтет Wooden Elephant.

Людмил Ангелов, със специално отношение към родния си град Варна, има изключително присъствие в хронологията на ММФ "Варненско лято" като солист на откриването на фестивала, с рецитали, в камерни формации, като педагог и като артистичен съветник. Той е почетен професор в Нов български университет, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна.

Музикална лаборатория

14 август 2020

19:00  -  Градска художествена галерия

Клавирно трио:

Димитър Буров - цигулка

Стефан Хаджиев - виолончело

Людмил Ангелов - пиано

Програма:

Бетовен  - 14 вариации на оригинална тема, ми-бемол мажор, оп. 44 № 10 

Шостакович  - Клавирно трио ми минор, оп. 67 № 2

Шуберт -  Клавирно си-бемол мажор D898 №1

Пълната програма на ММФ "Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, а за "Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  

ММФ "Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.

 




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: