250-годишнината на Бетовен събира трима блестящи български музиканти на "Варненско лято“

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:39 / 14.08.2020
2217
Специален проект в рамките на модула "Музикална лаборатория“ на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2020 среща интерпретаторските пристрастия на трима изключителни български музиканти с богата творческа биография и с принос към българската музикална култура. Това са цигуларят Димитър Буров, виолончелистът Стефан Хаджиев и пианистът Людмил Ангелов, съобщават от пресцентъра на фестивала.  

Събира ги идеята да почетат 250-годишнината на титана на класическата музика Бетовен, която те ще отбележат с изпълнението на неговите 14 вариации на оригинална тема в ми-бемол мажор, оп. 44, №10. Творчеството на Лудвиг ван Бетовен участниците в концерта ще поставят в контекста на още двама велики творци – на първия виенски романтик Франц Шуберт с неговото Клавирно трио в си-бемол мажор, D898 № 1, и на едно от най-големите имена на ХХ век – Дмитрий Шостакович с Клавирно трио в ми минор, оп. 67 № 2. 

"Програмата включва трима колосални композитори, които с камерните си произведения за клавирно трио  са достигнали апогей в творчеството си – споделя инициаторът Димитър Буров. - Красивото и елегантно трио във вариационна форма от Бетовен е жест и поклон към 250- годишнината от рождението на великия композитор. Творбата на Шуберт е едно от последните му искрени откровения, написани в залеза на неговия кратък и трагичен живот. Шостакович посвещава второто си клавирно трио на своя скъп приятел Иван Солертински. Композирано през 1944, неговото произведение отразява борбата и страданията на евреите по време на Втората световна война.“

Димитър Буров се изявява през последните години като педагог в Международната лятна академия на "Варненско лято“ и като инициатор на оригинални концертни изяви, сред които - Камерен ансамбъл Guildhall, Буров и приятели. Специализирал е в Guildhall School в класа на проф. Ифра Нийман и от 1997 е назначен за ръководител на катедра Струнни в Harrow School.

Стефан Хаджиев е универсален музикант с разнообразен репертоар. Възпитаник на Музикалното училище в София и Guildhall School в Лондон, той винаги е гледал отвъд стандартните дефиниции в изпълнителското музикално изкуство, като се е посветил на многопосочен репертоар, преминаващ през различни музикални жанрове. Има и своя група - струнен квинтет Wooden Elephant.

Людмил Ангелов, със специално отношение към родния си град Варна, има изключително присъствие в хронологията на ММФ "Варненско лято" като солист на откриването на фестивала, с рецитали, в камерни формации, като педагог и като артистичен съветник. Той е почетен професор в Нов български университет, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна.

Музикална лаборатория

14 август 2020

19:00  -  Градска художествена галерия

Клавирно трио:

Димитър Буров - цигулка

Стефан Хаджиев - виолончело

Людмил Ангелов - пиано

Програма:

Бетовен  - 14 вариации на оригинална тема, ми-бемол мажор, оп. 44 № 10 

Шостакович  - Клавирно трио ми минор, оп. 67 № 2

Шуберт -  Клавирно си-бемол мажор D898 №1

Пълната програма на ММФ "Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, а за "Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  

ММФ "Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ "Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).