253 870 000 лв. стана бюджета на Варна след актуализация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:05 / 20.12.2016
1239
На 253 870 000 лв. беше актуализиран бюджетът на община Варна в края на 2016 на последната за годината сесия на Общинския съвет. 

Според макрорамката на ПК "Финанси и бюджет", завишението е от 10 млн. лв. и не е за сметка на задлъжняване на местната власт. Половината идва от трансфери от Републиканския бюджет, а останалата е от отличното събиране на данъци, което за тази година е с около 5 млн. лв. повече. 

Както в дебатитие, така и при гласуването, увеличението на бюджета срещна одобрението на повечето от общинските съветници. Имаше и такива, които задаваха въпроса защо се прави точно сега и с тези заложени приоритети? От мнозинството в местния парламент обясниха, че актуализацията се прави в срок и според всички изисквания на закона.

"Актуализацията е сложен, но и много важен акт за администрацията и целия Общински съвет. Прави се на база много щателно събиране и обработка на данните. На база на този анализ се актуализира бюджета. И това се прави, ако при увеличението му, средствата наистина са се увеличили. Кметът Иван Портних убеди Министерството на финансите и премиера за отпускането им. Пристигането на парите за ремонта на охранителните канали в Аспарухово стана през ноември и затова се стигна до забавяне на актуализацията на общинския бюджет едва сега. Нека приемем, че администрацията е осигурила 10 млн. лв. повече на общината, за да могат варненци да живеят по-добре. Когато разглеждаме предложението за Бюджет'2017, ще направим задълбочен анализ на събираемостта през 2016 година и тогава ще се видят още по-положителни тенденции", коментира актуализацията зам.-кметът по финасите Пейчо Пейчев.

Според данните на финансистите, увеличението на бюджета е обвързано със съответните промени и в отделните функции. Отчита се намаление от 15,6 млн. на 15 млн. лева при "Общи държавни служби". 

При "Отбрана и сигурност" пък се регистрира сериозен ръст от 3 млн. на 11 млн. лева. Повишение на средствата от 91 млн. на 94 млн. лева има във функция "Образование", а при "Здравеопазване" има лек спад от 14,638 млн. лева на 14,208 млн. лева. Повишение от 14 млн. на 17 млн. лева има при "Социално осигуряване", а при "Жилищно строителство и БКС" намаление от 61 млн. на 57 млн. лева. "Почивно дело и култура" бележат ръст от 13,693 млн. на 14,315 млн. лева, както и средствата в "Икономически дейности и услуги" от 26 млн. на 27 млн. лева.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).