2600 пожара са изгасили варненските огнеборци от началото на годината

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:41 / 14.09.2016
1126
34 нови коли е получила пожарната във Варна през тази година по различни оперативни програми - каза на професионалния празник на пожарникарите комисар Тихомир Тотев - директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна пред журналисти. 

Вчера (13 септември) е приключил обявения от Министерството конкурс за назначаване на служители - пожарникари и спасители. Обявени са 14 места, които ако се заемат, 85-90% ще бъде запълнен щата на дирекцията. 

"Тези хора след около 6 месеца ще бъдат подготвени и ще подсилят нашия състав - каза комисар Тотев. В момента във Варненска област на щат има около 400 души пожарникари и спасители в 8 районни служби. Сектор "Специализирани и оперативни дейности" беше подсилен с личен състав и техника. Но му беше възложено да се включи и в допълнителни функции - да участва в ликвидирането на бедствени ситуации в Добрич и Шумен през това лято. 

2600 пожара са гасили варненските пожарникари от 1 януари до момента - допълни комисар Тотев. 1250 от тях са възникнали през месеците юни, юли и август. Това са със 150 повече от миналата година. Динамично беше лятото и доста натоварени бяха службите. Причината за това отчасти са метеорологичните условия. Почти не е валял дъжд през лятото. През пролетта тревата избуя, след това изсъхна. Част от пожарите бяха сложни. 

Особено двата най-големи - между селата Генерал Кантарджиево и Рогачево, където гасихме в продължение на 9 часа, заедно с колегите от Добрич. И другият - над местност "Сълзица" до с.Каменар, където в продължение на 3 дни възникнаха пожари на различни места. Имаме съмнения за умишлен палеж и сме сигнализирали за това където е необходимо. Надявам се виновните да получат своето наказание".

За миналата година сме ликвидирали 8 горски пожара, тази година са 40. Част от тях са в стърнища. В земеделските земи са възникнали 15. На фона на общата статистика това не е голямо число. Причината за ограничението в тази област са мерките, които държавата предприе да не допуска отпускане на субсидии на стопани, които са имали пожари в миналото. 

След потушаването на горските палежи, служителите на Държавното горско стопанство замерват с Джипиес-и територията, която е обгоряла. Така се планират средства за ново залесяване. 6-ма души са загинали от началото на годината в горски пожари. Във Варненска област при огнена стихия са загинали 10-12 души, основно при битови пожари, след като са получили задушаване. Причините са най-често неспазване на правилата и поставяне на електроуреди близо до завивките през нощта - обобщи комисар Тотев.
На колегите си той пожела по случай празника здраве, да пазят новата техника и оптимизъм за бъдещето.



Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).