Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
29-ият Международен балетен конкурс във Варна през 2020 се отлага
Автор: Пламена Николова 08:20 / 07.02.2020Коментари (0)1570
Най-мащабното и престижно събитие в балетния свят - Международният балетен конкурс - Варна, отлага своето провеждане през 2020 г. Въпреки усилията на организаторите от фондация "Международен балетен конкурс - Варна“, танцовият празник няма да се състои. Новината съобщи Димитър Димитров, председател на фондацията и син на доц. Емил Димитров – създател и двигател на първото в света професионално балетно състезание. Балетната Олимпиада е единственото състезание, което се провежда на открита сцена – живописния Летен театър на Варна. Създаден, за да открива и лансира младите балетни дарования в света, конкурсът дава огромен тласък в развитието на световното изпълнителско и хореографско танцово изкуство и поставя началото на конкурсното движение в балетното изкуство. Това съобщиха от пресцентъра на Международния балетен конкурс във Варна. 

От създаването на конкурса (1964 г.) на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници - балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и отличия над 350 танцьори от 32 страни. Най-ярките звезди на световния балет през последните шест десетилетия са лауреати на Варненската балетна Олимпиада: Владимир Василиев, Наталия Макарова, Наталия Бессмертнова, Екатерина Максимова, Михаил Баришников, Дмитрий Симкин, Иван Василиев, Ева Евдокимова, Патрик Дюпон, Фернандо Бухонес, Йоко Моришита, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Аньес Льотестю и Хосе Мартинес, Владимир Малахов, Раста Томас, Роландо Сарабия и редица други. 

Международният балетен конкурс във Варна даде силен тласък на развитието и на българския балет. Той е единствена възможност от толкова висок клас за нашите артисти, педагози и хореографи да обменят умения и талант с най-добрите от цял свят. С медали своята класа са потвърдили големите български имена на танца Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Евгения Кръстева, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Мария Илиева, а в по-нови времена - Диляна Никифорова, Вяра Начева, Калина Калчева, Бойко Досев, Александър Александров и др. 

В дните на конкурса безценния си опит с най-младите дарования споделят утвърдени педагози и балетни артисти, които преподават в Международната лятна балетна академия. 

За да бъде съхранено това значимо събитие, което изгражда културния образ на България и Варна по света, през 1992 г. доц. Емил Димитров заедно със съмишленици създаде фондация "Международен балетен конкурс - Варна". Тя вече близо 30 години се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание - набира средства за неговото реализиране единствено благодарение на своите спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина. Конкурсът традиционно се подкрепя финансово основно от Община Варна, а също и от Министерството на културата, което се грижи за наградния фонд. Но приносът на Общината и Министерството не е достатъчен за провеждането на конкурса.

"С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата – споделя председателят на фондацията Димитър Димитров. - За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година. Съветът на дарителите на фондация "Международен балетен конкурс - Варна" благодари на всички почитатели и приятели на конкурса, на всички медии от България и чужбина, които десетилетия наред отразяват постиженията на лауреатите от Варна. Ние разчитаме изключително на средства от спонсори, дарители и рекламодатели и сме дълбоко признателни на всички, които ни подкрепяха през годините. Но привлечените за тази година дарения не могат да осигурят финансиране за едно толкова мащабно международно събитие, каквото е Първият и най-престижен балетен конкурс в света. Благодарим на всички за интереса към конкурса и към балетното изкуство, разчитаме на вашето разбиране и оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна Олимпиада“ – завършва обръщението си към балетната общност председателят на фондация "Международен балетен конкурс - Варна" Димитър Димитров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: