Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
29 свлачища дремят под и около Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:16 / 08.02.2013Коментари (0)9780
© Народно дело
Страх обзе живеещите в Ален мак заради свлачището под Дървения мост, което се активизира със затоплянето на времето. "Къщата ни пука. Както преди три месеца, при нас се чу силен тътен. Тогава разбрахме, че пътят е пропаднал", обяснява Ивелина Жекова, която обитава със семейството си дървена къща под наем в рисковия район.

Подобни чувства витаят и сред обитателите на съседните имоти, където има масивни къщи. Имоти с номера 451, 450, 449, 448, 446, 445 и 447 имат заповед за евакуация. Повечето от собствениците притежават жилища във Варна и не обитават вилите си постоянно.

В двора на Ивелина има... багер. "Техниците от ВиК го оставиха тук преди три седмици. Казаха, че е по-добре да стои машината тук, отколкото да я транспортират при всяка авария. Такива има често", обяснява Ивелина. Споделя, че техниците се стараят, работят и по 12 часа. Дворът редовно подгизва заради честите аварии по остарелите водопроводи. Техниците от ВиК обяснили, че причината не са само спуканите тръби, като че ли основният фактор са септичните ями.

Последните две години нещо започна да става. Подпочвени води избиват дори и на плитко. Живеещите в района не могат да си отводнят мазите. В съседство на имотите със заповед за евакуация се строи 5-етажна кооперация. Строежът бил започнат преди години, замразен и отскоро подновен.
В района се виждат и няколко вили, които впечатляват не само с мащабите, но и с басейните си. Отворен остава въпросът къде се изливат тоновете вода, като няма канализация. Проверка показа, че вече има собственици, които активно се опитват да продадат имотите си. Избягват местни клиенти, търсят чужденци или софиянци. Дори и да не са особено наясно със свлачищните процеси, клиентите бягат заради исканите високи цени.

Търсят алтернативен маршрут

"В момента се изготвя алтернативен маршрут за преминаване. Проблемната отсечка с дължина 200 метра ще бъде затворена. Вече започва строителният сезон и преминаването на тежки камиони и придружаващите ги вибрации са опасни за изградената укрепителна конструкция и свлачищните процеси като цяло", коментира инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към община Варна. В най-проблемната зона има само два застроени имота. Водата на общо 7 парцела ще бъде спряна, за да може да се определи източникът на високите подпочвени води. "Взетите проби говорят за питейна вода", коментира инж. Колев. Септичните ями обаче също са фактор за високите нива на подпочвените води. Такъв са и наличните в района басейни.

Свлачището над кк Слънчев ден се активизира в края на миналата година. Засегна пътя Варна - Златни пясъци. На 29 декември беше поставен полицейски патрул, а пътят бе обозначен като опасен, едната лента беше затворена. Затворена е и сега. Към момента засегнатият участък е с дължина около 50 м и ширина около 100 - 120 м. Границите обаче са с тенденция за разширяване. МРРБ и Междуведомствената комисия по бедствията и авариите са уведомени.

Пътят е укрепен с двуредова силова конструкция от пилоти. Някои от тях са оголени 5 метра в горната си част. Дълбочината им е от 15 метра. В района има изградена и отводнителна система. Непосредствено под и над проблемната зона има частни терени, които не са застроени. В края на миналата година "Геозащита" коментира, че вероятно свлачищните процеси са провокирани от човешка дейност.
През 2003 година "Газстроймонтаж - Геосонда" спечели проект за укрепване на свлачище "Слънчев ден" и път І-9 Варна - Златни пясъци на стойност 3,8 млн. евро. Строителството завърши три години по-късно, като за този период са монтирани над 300 пилота и голям брой шахти.

С 2,5 метра пропада на "Трифон Зарезан"

2,5 метра на година. С тази скорост се движи от няколко години насам и свлачището до спирка "Трифон Зарезан", което понесе десетина къщи към морето през 2005 година. Дълбочината на свлачището е 50 метра, засегнати са около 40 декара. Районът от години е обозначен като "червена зона". Това обаче не пречи през годините да никнат десетки къщи, хотели и заведения, и то в район без канализация. Преди шест месеца почетният председател на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство проф. д-р Божидар Божинов каза, че това свлачище е в резултат на засиления строеж на вили в района.

Доклад на МРРБ сочи, че за 2014 година са заложени 7 млн. лв. за извършване на строително-монтажни работи на свлачището и още 5 млн. лв. за следващата година. Предвижда се с тези пари да се построи естакада, която да прескочи проблемната зона. Специалистите се отказаха от идеята да укрепват терена по две причини - по-високата цена и съпротивата на около 60 собственици, в чиито имоти трябва да се направят отводнителни канавки и пилоти. Под и около Варна дремят 29 свлачища.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 82
13.04.2021 »
07.04.2021 »
20.04.2019 »
31.08.2017 »
24.11.2014 »
17.11.2014 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: