Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
3 години след трагедията край Своге виновни няма
Автор: Пламена Николова 14:27 / 25.08.2021Коментари (0)1193
©
На 25 август 2018 година автобус полетя по склона на пътя край Своге и 20 души загинаха.

И до днес обаче няма произнесени присъди, а през май тази година Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за доразследване с мотива, че по него са ясни обвиненията само за шофьора Григор Григоров, се посочва в позиция, изпратена до Varna24.bg от Европейският център за транспортни политики. 

"Така изглежда напълно реална възможността той да остане единственият обвиняем, въпреки, че допреди 3 месеца те бяха повече. По-точно петима - всички, отговорни за качеството ремонта на пътя, за който пътни експерти доказаха, че не е отговарял на стандартите и също има вина за тежкия инцидент.

Петимата обвинени бяха изпълнителният директор на "Трейс София" Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова, шефка на дирекция в агенция "Пътна инфраструктура" по време на ремонта. Размисъл предизвиква и фактът, че само преди месец бе прекратено разследването срещу Светослав Глосов и Дончо Атанасов, шефове в АПИ по време на катастрофата. 

Благодарение на активността и професионалната работа на експерти по пътна безопасност се появи надежда, че подходът при разследване на пътни инциденти ще се промени така, че да може да се установява до каква степен състоянието на инфраструктурата има съучастие в даден инцидент. А не по навик вината да се прехвърля единствено върху водача.

За съжаление на този етап резултат от усилията на тези независими експерти няма, както няма утеха и справедливост за близките на загиналите. 

Силно притеснително е, че три години след катастрофата все още няма цялостен анализ, или поне намерение да се изготви такъв, на състоянието на пътната безопасност. Липсва и оценка на риска по българските пътища, въпреки появилата се надежда покрай разследването за станалото край Своге.

А това е въпрос на политическа воля, точно както и напредъкът в сътрудничеството между експертите от държавната администрация и тези от неправителствения сектор.

Надяваме се, че тези, които разполагат с властта да взимат решения в полза на обществото, няма да чакат поредната трагедия, за да предприемат епизодични действия. А веднага ще припознаят като приоритет гарантирането на безопасността по пътищата, както и на адекватна пътна инфрастуктура. Защото всички се движим по едни и същи пътища и не желаем 2-и епизод на "Своге", "ТИР преминал мантинелата на АМ "Тракия" и погубил шестима" и т.н.", се посочва в позицията, изпратена до медията ни.



Още по темата: общо новини по темата: 37
21.07.2022 »
25.08.2020 »
25.08.2019 »
23.05.2019 »
22.05.2019 »
20.04.2019 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: