Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
3 награди "Златен Кукерикон" 2021 с варненски адрес
Автор: Пламена Николова 16:47 / 08.04.2021Коментари (0)1792
© Монитор
За ролята си на Чаплин от едноименния мюзикъл на Варненската опера Мариан Бачев се увенча с театралната награда за хумор и сатира "Златен кукерикон“ за най-добър комедиен актьор след вихреното сатирично кабаре в червено и черно с много канкан, джаз и рокендрол в сряда вечер, съобщи монитор.

Актьорът излезе на сцената с тъмни очила, като обясни, че има проблем със зрението, а не че се прави на гъзар. "То така се почва, а после…ставаш гъзар“, парира го домакинът и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов, който с колежката си Силвия Лулчева бе водещ на церемонията по награждаването. Бачев не забрави да благодари на учителката си проф. Надежда Сейкова, посвети приза на режисьора Борис Панкин, който винаги го е подкрепял от началото на кариерата му, а ваучерът с финансовото изражение на отличието обяви, че предоставя за лечението на преподавателката от НАТФИЗ доц. Александра Хонг.

Със "Златен кукерикон“ за най-добра женска роля си тръгна актрисата Анна Петрова за изпълнението си в постановката "Лъжата“ на режисьора Гълъб Бочуков в Театрално-музикален център – Кърджали. В краткия си благодарствен монолог тя изброи няколко свои горещи желания, сред които – да спре да я е страх, да усеща погледа на великите сатирици на тази сцена и Мария Бакалова да спечели "Оскар“.

Наградата в категория "Млада надежда“ грабна целокупният актьорски клас на проф. д-р Ивайло Христов в НАТФИЗ за неговия спектакъл "Суматоха“ по Йордан Радичков в Учебния театър. Когато дебютантите се качиха на сцената, тя се оказа нетипично-пандемично пренаселена, а от името на всички за признанието благодари младият актьор Ясен Атанасов, син на проф. Атанас Атанасов.

Отличието за най-добра режисура отиде при Николай Урумов за една друга "Суматоха: в Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе. Актьорът режисьор спомена с добро големите режисьори, с които е работил – Стоян Камбарев, Елена Цикова, Крикор Азарян, Александър Морфов и др. И си припомни как, когато от Сатиричния театър навремето се преместил в Народния, малката му дъщеричка се запъвала да влезе в сградата на новата му месторабота, защото в нейните представи "театърът“ бил само и единствено Сатирата.  

"Златен кукерикон“ за най-добър спектакъл пък бе присъден на авторския спектакъл на режисьора Боян Иванов "Ако Фройд беше индиец“ във Варненския куклен театър.  

Наградата за цялостно творчество в сферата на хумора и сатирата на името на големия Георги Калоянчев

бе връчена на проф. Пламен Марков от сина на легендата – актьора Ивайло Калоянчев

Именитият режисьор си припомни 8-те много трудни за него години на кормилото на Сатирата преди около четвърт век и призна: "Този театър наистина е специално място за мен“. Той се върна назад във времето, когато смятал за най-важно да назначи най-добрите артисти, и отбеляза, че част от тях са все още тук.

Сатиричното кабаре, предшестващо раздаването на отличията, в което с музика, танци, стихове и сентенции се включи почти цялата трупа, зареди с настроение зажаднелите за театър 30% зрители. Актьорът Димитър Баненкин бе дегизиран за празника на театъра като патрона му Алеко Константинов и останалите участници се обръщаха към него с "татко“. За уравновесяване на положението не липсваше и Бай Ганьо. Автори на шоуто бяха Калин Сърменов и Михаела Кацарова, шефът на трупата бе и постановчик на гала-вечерта с водещи Александра Сърчаджиева и Мартин Гяуров. Жилото на сценария не пожали нито образованието ("Отнасяме се към него така, все едно палим военните си складове“, казал е поетът Кирил Христов), нито туризма ("Само се страхувам да не направят почивката на българското Черноморие задължителна“, казва един от героите), нито семейните отношения, нито политиката и политиците. А след като няколко актриси пародираха Николина Ангелкова, Мая Манолова и прочее, когато на сцената излезе да пее истинската Есил Дюран мнозина си помислиха нея пък коя актриса я имитира…








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: