Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
300 000 лева ще струва новият Паметник на моряка
Автор: Екип Varna24.bg 11:53 / 06.03.2018Коментари (2)3680
©
Вече сме на финала в реализацията на идеята за Паметник на моряка във Варна, съобщи за в. "Черно море" к.д.п. Димитър Димитров, председател на УС на фондация "Морски съдби". Мога да обявя и неговата стойност , продължи той. Проектирането ще струва 86 000 лв., за изпълнението му ще отидат още 182 000 лв. Като прибавим и някои непредвидените разходи, около 300 000 лв. се очертава да струва цялостното изграждане на паметника.

Проектирането като относителен дял от разходите излиза малко повече, защото в него влиза и изработването на макета на фигурата на моряка на паметника, която ще бъде от бронз. Тъй като мястото за неговото издигане е много отговорно, решихме монументът да бъде изцяло от бронз (не само фигурата, но и стилизираната конструкция на корабния нос, върху който тя ще се издига). Долу на площадката ще има 6 плочи, символизиращи основните морски професии - корабоплаването и свързаните с него инженерни дейности, кораборемонта, корабостроенето, пристанищната дейност, риболова и водолазната дейност. Паметникът ще се намира срещу ФК и поставянето им като допълнение към основната композиция се явява продължение на идеята за оформянето на пешеходната зона, която започва от шадравана на площад "Независимост" и стига до входа на Морската градина и на места по нея са разположени различни символи.

В момента започваме кампанията за набиране на средства за изграждане на Паметник на моряка. От фондацията неведнъж сме споменавали, че от 30 000 моряци половината, ако дадат по 20 лв., това ще прави 300 000 лв. Ние сме реалисти и знаем, че не всеки ще го направи. Затова в рамките на кампанията за набиране на средства сме направили картичка, на която е изобразен проектът на паметника и ще се продава на стойност 10 лв. Разбира се, който желае, може да даде и повече. Определили сме да е за 10 лв., за да могат и хора, които са с по-малки финансови възможности, да дадат своя принос за паметника и така да се чувстват съпричастни към новия паметник, символ на Варна. Пък и да имат за спомен неговия проект. Освен това на основните места, където се събират морските специалисти, като дирекция "Морска администрация" - Варна, ДППИ и др., а също и в сградата на общината ще поставим урни с призив за дарения. Към тях ще има плакат с макет на паметника и на проекта за облагородяването на площта около него, за да могат хората да се запознаят и който желае да помогне за финансиране на неговото изграждане.

Кампанията за набиране на средства ще отнеме време и за да не се бавим с началото на проектирането, сме се обърнали за първоначална финансова помощ от община Варна, която ни оказва пълна подкрепа и съдействие. Имаме принципното съгласие на Общинския съвет и когато подготвим рекламните материали за набиране на средства, ще му ги представим, за да вземе своето решение.

Очакваме проектирането да започне още тази година. Оптимистичният вариант е догодина да бъде откриването на Паметника на моряка на това знаково за варненци място, като това може да стане за Деня на моряка или за Деня на Варна, допълни председателят на УС на фондация "Морски съдби".

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
хахаха Потника НДК ли ще прави у Варна бе....поне 200 бона ще минат през дидо дънката-та у неговия широк джоб.....ИЗМАМНИК
Aнонимен
на 06.03.2018 г.
0
 
 
Добра визия, дано и изработката да е добра /да не се получат петна като по "лодките" за цветя/
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: