Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
300 млн.лв. влезли в местната хазна от проекти
Автор: Екип Varna24.bg 13:09 / 25.06.2015Коментари (0)765
© Varna24.bg
Близо 10 пъти са се увеличили средствата, които Община Варна е усвоила по различните европрограми през последните две години. Това обяви в предаването на Дарик "Зала Пленарна" Ани Николова, шеф на общинска дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

До 30 юни 2013 г. Варна е успяла да усвои 13 милиона евро по проекти. След встъпване в длъжност на настоящия кмет Иван Портних усвоените средства са в размер на 109 милиона евро, изтъкна Николова.

"През този период много от проектите бяха в рискова фаза, с много проблеми, които ние с много усилия успяхме в голяма степен да разрешим", коментира тя.

В момента във Варна се изпълняват 21 европейски проекта, които са на обща стойност близо 300 млн. лв. Най-големият сред тях е проектът за "Интегриран градски транспорт". До този момент по него са усвоени 55 милиона - за доставка на новите автобуси и за авансови плащания по договорите за останалите компоненти от пректа. Сред по-мащабните проекти, които са приключени или са на финална права, са този за доставката на новите тролейбуси (26 млн. лв.), пречиствателна станция "Варна" (11 млн. лв.) и обновяването на пешеходната зона в центъра (4,2 млн. лв.).

"Полагаме всички необходими усилия така, че да успеем да финализираме успешно проектите. Това е една от най-приоритетните сфери на дейност на Община Варна. всички колеги са обединени в постигането на тази цел", посочи шефът на дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

Николова припомни, че Община Варна може да получи 84 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за проекти по оперативна програма "Региони в растеж" за следващия програмен период. Споразумението за делегиране на функции на междинни звена за избор и оценка на проекти за финансиране беше подписано преди дни от кмета на града Иван Портних в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В инвестиционната програма, която Общината трябва да подготви в следващите месеци, ще бъдат определени проекти, които са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и са приоритетни за реализиране през новия програмен период. Според зададеното процентно съотношение, максимум 30 на сто от средствата по "Региони в растеж" ще са за подобряване на градската среда, минимум 5 на сто трябва да са за образователна инфраструктура, като намерението е във Варна да бъдат заложени около 15 %. За социална инфраструктура са определени поне 5 %, като и тук стремежът на Общината е процентът да достигне 15, уточни Ани Николова. Останалите средства са за подобряване на енергийната ефективност в административни и жилищни сгради и студентски общежития.

През новия програмен период по "Региони в растеж" ще бъдат насочени средства и усилия към културната инфраструктура в града, което включва ремонт на съществуващи зали и строеж на нови.

Вече се работи по изготвяне на Инвестиционната програма и конкретизиране на обектите, в които ще се инвестира.

След одобрение на инвестиционната програма, Общината има готовност да кандидатства за финансиране с проекти на стойност над 114 млн.лв., каза още Ани Николова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: