32 станции следят какъв въздух дишат варненци

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
09:09 / 12.10.2020
2103
Картата, която показва запрашеността на въздуха над Варна се променя постоянно, иначе казано – влиза или излиза от норма, указвайки по-конкретно каква е концентрацията на фините прахови частици – същите тези, които биват сочени за главния виновник за мръсния въздух в нас.

Близо три години, след като повечето българи започнаха да се интересуват за това колко чист е въздуха, който дишаме, хиляди са тези, които ежедневно проверяват данните за фините прахови частици в атмосферния въздух, превръщайки се в "осиновители" на измервателни станции, които сглобяват сами и поставят на прозорците или балконите си, съобщава Радио Варна.

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртни случаи, причинени от замърсения въздух. В последните години фините прахови частици (ФПЧ) са причина за преждевременната смърт на близо 13 хиляди българи, сочат данните на Европейската агенция по околна среда.

От април 2019 г. във Варна е в действие програма, която цели ограничаване на количеството на фините прахови частици (ФПЧ). Тя акцентира основно върху трафика и битовото отопление. Противно на очакванията, от 2017 г. в общината средногодишно дните, в които ФПЧ превишават нормите са значително под законово заложените 35 дни. Веселина Савова, главен експерт в дирекция "Опазване на околната среда" в община Варна разяснява повече.

Две са станциите на Изпълнителната агенция по околна среда във Варна, които замерват ФПЧ във въздуха над Варна. Данните от тях се отразяват и в карта за качеството на въздуха в Европа на Европейската агенция по опазване на околната среда. 

Преди близо пет години в Германия, гражданите на Щутгарт, Германия стартират проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема.

Днес гражданската инициатива работи в над 30 държави по света и една от тях е България.

Понастоящем у нас има действащи над 600 станции, като във Варна техният брой е 32.

Понастоящем варненци имат две възможности да проверяват сами, във всеки един момент концентрацията на фините прахови частици  над Варна и оттам и колко чист е въздухът, който дишаме. За целта е нужен достъп до интернет и буквално два клика.

Първата опция е интерактивната карта за качеството на въздуха в Европа. Тя е на Европейската агенция по опазване на околната среда, в която страната ни представя данните от всичките 34 станции в мрежата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОЗ). Данните там се представят в реално време, актуализацията им е на всеки час.

Втората опция е именно инициативата AirBulgaria, където може да видите и районите, в които се правят замерванията.

Според Европейската комисия, в градската среда на България, най-голямата причина за замърсяването на въздуха също са емисиите от домакинствата, следвани с два пъти по-малък процент от тези на трафика. Освен битовото отопление и трафика, проблем за качеството на въздуха във Варна се оказва и .... климата. Иначе казано мъглите и температурните инверсии.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).