3234 първокласници тръгват на училище във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:00 / 08.09.2017
1979
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Н.Й.Вaпцаров":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Стефан Караджа":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Пейо Кр. Яворов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
3234 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг през учебната 2017/2018 година. Те са записани в 37 общински училища, като 2476 малчугани ще бъдат обхванати в целодневна организация на учебния ден, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. В подготвителните групи в училищата са записани 553 деца на шест години и 208 малчугани на пет години. От тях на целодневен режим са общо 272 деца. Общински детски градини ще посещават 2552 шестгодишни и 3078 петгодишни малчугани.

За родителите на децата в детските градини и в училищата е важно да знаят, че учебните помагала за пет и шестгодишните, както и учебниците за учениците от първи до седми клас, са безплатни. От дирекция "Образование и младежки дейности" напомнят, че е недопустимо ръководствата на училища и градини да събират пари от родители и настойници за ремонти и обзавеждане на училищна база. Във всяка от образователните институции по силата на Закона за предучилищното и училищното образование функционира Обществен съвет, който е орган за обществен контрол и при необходимост родителите могат да потърсят неговото съдействие, посочват още от дирекция ОМД.

През летните месеци бяха извършени ремонти в 30 училища и 22 детски градини на територията на община Варна. По данни на директорите, учебната година ще бъде открита нормално във всички училища.

Относно реконструкцията и обновяването по ОП "Региони в растеж" на 7-те училища - Първо основно училище, VII СУ "Найден Геров"; СУ "Димчо Дебелянов"; "СУ П. Яворов"; ОУ Константин Арабаджиев"; ОУ "Стефан Караджа" и ОУ "Н.Й.Вапцаров" и три детски градини - "Светулка", "Първи юни" и "Ян Бибиян", както и Гимназията по дървообработване и Гимназията по икономика, се провеждат обществените поръчки за избор на изпълнители и дейностите не са стартирали. В тези училища новата учебна година също ще започне нормално.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).