Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
358 тона опасни пестициди са складирани във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:23 / 22.02.2015Коментари (4)2571
© bTV
Близо 5 000 тона негодни за употреба пестициди се съхраняват в складове на територията на цяла България. Унищожаването на химикалите, които крият рискове за природата и са опасни за хората, трябва да започне през тази година и ще бъде финансирано от швейцарското правителство.

Две години е продължила инвентаризацията на негодните за употреба пестициди в цялата страна. Идентифицирани са складовете, количествата и собствениците на опасните химикали.

Експертите на екоминистерството са проверили 288 склада, в които от години се съхраняват общо 4918 тона пестициди.

Складове има в цялата страна, а най-големите количества са в областите Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Враца и Кърджали.

Най-голямо количество пестициди в един склад - такова е положението за частна фирма, която придобива имот в местността "Пискавец" край Враца. Там от десетилетия се съхраняват над 300 тона препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

"Нас ни притеснява, че имаме тази бомба със закъснител, при природно бедствие евентуално може да навреди сериозно на екологията, но проблемът не е в нас, а в органите, които са събирали тези пестициди и са ги оставили на самотек", обясни собственикът на фирмата Евгени Ралчев.

Опасните препарати са били собственост на бившите ТКЗС-та в региона и с министерска заповед между 1994 г. и 1996 г. са пренасочени към тази база. Собственикът на потенциалната бомба няма никакви права над нея, а само задължения - да я охранява и да я обезопаси.

Екологична бомба със закъснител тиктака и в землището на смолянското село Търън. В сграда, наричана от местните "Отровителя", са складирани 15 тона пестициди от бившите ТКСЗ-та от областта.

"Има и течни препарати - имаше 2-3 варела по 200-300 литра, които в течение на времето прогизнаха и затова сме го третирали с хидратна вар, за да може поне да не влиза в почвата надолу", обясни кметът на село Търън Явор Говедаров.

Хората от близките къщи се страхуват за здравето си. "Дори се усеща, когато са отворени прозорците, вътре в стаите влиза. Аз имам малко дете и изобщо не ми е приятно да диша тази отрова", разказа местната жителка Александра Бозова.

В област Смолян има още два подобни склада, в които се държат над 70 тона опасни или негодни пестициди. Според европейския опит най-удачният начин за окончателното обезвреждане е изгарянето.
"Там, където има най-големи обеми, те ще бъдат първо обезвредени, след което ще бъдат поетапно обезвредени и останалите", посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

С помощ от швейцарското правителство от 23 милиона франка пестицидите ще бъдат преопаковани, транспортирани и обезвредени, а складовете - санирани.

Проектът започва тази година с избора на изпълнител. Плановете са до 2019 г. всички опасни пестициди да бъдат унищожени извън България, в някоя от страните от Европейския съюз. Дотогава отговорност за съхранението и обезопасяването им носят собствениците - държавни, общински и частни фирми.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Gagalcho Gagalchin
премахни филтъра

0
 
 
Опасни са всички киселини-солна ,сярна ,те разяждат кожата и дрехите !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: