Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
365 идейни проекта от цял свят се състезават за нова сграда на библиотеката
Автор: Екип Varna24.bg 15:57 / 26.11.2015Коментари (0)582
©
365 идейни проекта от цял свят са подадени в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека "П. Р. Славейков", съобщи арх. Йоана Иванова, гл. експерт в общинската дирекция "Архитектура и градоустройство" .

Конкурсът е организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България, като целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на Варна.

Проектите ще бъдат разгледани от международното жури на 28-ми и 29-ти ноември. За целта организаторите на конкурса - WhAT Association, са изработили интернет платформа, която позволява едновременно представяне на 8-те задължителни слайда на всеки проект на 8 монитора. Така членовете на журито бързо ще могат да въвеждат своите оценки, в зависимост от степента на изпълнените критерии, обясни арх. Иванова.

Трите проекта с най-много точки ще получат награди - 20 000 лв, за първо място и по 10 000 лв. за второ и трето. Победителят в конкурса ще бъде поканен за договаряне с Община Варна за изготвяне на технически и работен проект.

Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. "Осми Приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на общината. Основен пространствен акцент в района е сградата на Община Варна, завършена през 1981 г., която със своите 17 етажа, представително разработеното околно пространство, категоричен силует и специфични материали, доминира възприемането на средата. В момента зоната, обект на конкурса, съвместява функциите на открит паркинг за нуждите на Община Варна и парково пространство.

Конкурсът предвижда надземно застрояване на новата сграда - максимална разгъната застроена площ 18 500 м2; 11 000 м2 подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива, който ще обслужва не само библиотеката, а всички, които паркират в центъра на Варна; капацитет от 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд);








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: