Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
3D проекти на културни паметници във Варна ще привличат посетители в града
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 27.03.2014Коментари (0)796
©
Международният проект "BS TOURISM NET", в който Община Варна е водещ партньор, ще популяризира Варна като дестинация, стана ясно на първата работна среща по проекта, която събра представители на туристически и културни браншови организации и институции, туроператори и организатори на културни събития. Срещата беше открита от зам.-кмета по европейските проекти Бисер Младенов, който подчерта голямото значение на туризма като приоритетен отрасъл за Варненския регион и очерта основните моменти в проекта на стойност 610 000 евро, от които за Община Варна предвидената сума е 82 000 евро. Общината получава и десетпроцентно съфинансиране от Министерството на регионалното развитие.

Проектът обединява осем партньора от пет страни в Черноморския регион, които представят отделните дестинации Варна, Константа, Тбилиси, Кишинев и Одеса в контекста на една голяма дестинация - Черноморски регион. Той ще създаде уеб портал, който да показва всички аспекти на туристическото и културното предлагане на съответните градове, ще предложи и съвсем конкретни трансгранични оферти, които ще обединяват турове в две страни. Това ще даде шанс на туроператорите да предложат един интересен туристически продукт на своите туристи, а на съответните културни, туристически и др. институции да влязат в един нова международна туристическа програма.

BS TOURISM NET (пълното име на проекта е "Създаване на Черноморска мрежа за устойчиво развитие на туризма в България, Румъния, Украйна, Молдова и Грузия) се финансира от Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2007 - 2013" по решение на Европейската комисия
Община Варна като водещ партньор оглавява международен екип, който включва още четири Черноморски държави - Румъния, Грузия, Молдова и Украйна.

Проектът ще бъде много полезен и на каузата "Варна - европейска културна столица", тъй като ще представя всички актуални за града културни събития, за да може всеки, който посети уеб портала, да се докосне до културния живот на Варна. Това ще даде на организаторите на фестивали и събития допълнителна възможност за промотиране.

Порталът ще бъде на девет езика и ще предоставя уникална възможност за промоция на Черноморския регион и градовете в частност.

Интересен акцент в националните и трансгранични турове е поставен върху круизния туризъм, който общините Варна и Одеса имат за цел да развиват. Община Варна е партньор и по още един проект по "Черноморски басейн", който развива круизния туризъм в Егейско и Черно море.

Друг интересен акцент, който ще оживи винарните и тематичните заведения, са винарските и кулинарните турове, които отново ще бъдат два вида - национални и комбинирани (Варна + още една страна).

Оказа се, че има голям интерес към наблюдаването на птици, а в региона има цели райони, подходящи за това, разработват се и турове с наблюдение на птици. Очаква се те да прибавят нов сегмент към туристическия поток в региона.

Не на последно място бяха обсъдени историческите турове, които ще вървят по стъпките на древните цивилизации и ще помогнат за създаването и разпространяването на местни легенди, които да привличат туристите. Възстановяването на Термите и изграждането на туристическа инфраструктура към тях, ще даде възможност да бъдат показвани на все повече посетители. Уникална идея сподели историкът и уредник на Аладжа манастир Валери Кинов. Той предложи да разработи 3D проекти на културни паметници във Варна, които да бъдат качени на уеб портала и ще примамват посетители в града.

В срещата, организирана от Община Варна и Черноморски икономически център, взеха участие и директорите на дирекции "Туризъм" Соня Георгиева и "Европейски и национални оперативни програми" Бистра Димова и председателката на Черноморския икономически център Мария Теохарева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: