4,2 млн. лв. приходи от туристически данък очаква Община Варна през 2020 г.

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:04 / 05.02.2020
1666
4,2 млн. лв. приходи от туристически данък очаква Община Варна през 2020 г. Това сочи разчетът на разходите по бюджета, финансирани с приходи от туристическия налог, който съветниците от ПК "Туризъм, търговия и рекламна дейност“ одобриха на днешното си заседание.  

Повече от половината средства – 2,186 млн. лв., ще бъдат инвестирани в поддръжката и изграждането на зелени площи. Акцентът ще е върху озеленяването в районите "Одесос“ и "Приморски“, както и в Аспаруховия парк, където има най-голям поток от туристи.

За организиране на събития с местно и национално значение, допринасящи за развитието на туризма, са заложени 1,432 млн. лева. Част от проявите в културния и спортния календар на  Варна ще бъдат финансирани именно със средства от събрания от туризма данък. Сред тях е Международният музикален фестивал Варненско лято, който привлича все по-широка публика в крилата на туристическия сезон. В бюджета по това перо са отредени средства и за Международния фолклорен фестивал, чиято популярност сред туристите расте с всяка изминала година. За пореден път общината ще подпомогне финансово културната програма, организирана в курортните комплекси.

С част от приходите от туристическия данък ще се финансират няколко международни турнира с много сериозно присъствие на елитни спортисти. Това са лекоатлетическият маратон Варна 2020, турнирът по плуване " Black Sea Cup", шампионат по тенис на корт от календара на ITF и БФТ . В план сметката присъстват също два международни турнира по спортна гимнастика и ветроходство – "подгряващи“ събития за европейските първенства по тези спортове, чийто домакин ще бъде Варна догодина.

В тазгодишния бюджет има заделени средства за нови туристически продукти, анализи, инициативи и събития, свързани с промотиране на туризма на територията на община Варна. От местната хазна ще се финансират също две национални състезания "Най-добър млад хотелиер“ и "Най-добър аниматор“, националното изложение "Вино и храна“, както и традиционният Черноморски туристически форум.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).