Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
4 хиляди са старите и опасни дървета във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 05.01.2016Коментари (0)863
© Varna24.bg
4 хиляди дървета са в лошо състояние, 24 000 са в добро. Общо 257 км. е уличното озеленяване в морската столица, научи репортер на Varna24.bg

Информацията стана известна по време на публичното представяне на новият уникален за страната Публичен регистър на озеленените площи, дълготрайните декоративни дървета и дървета с историческо значение. 

Зеленият регистър е по поръчка на община Варна. Разработката е дело на екип от ВСУ "Черноризец Храбър" . Информацията за изготвянето му е събирана от студенти, преподаватели, ландшафтни архитекти и други специалисти от 2009 г. до края на 2015 г. 

Очаква се публичният регистър на зелените площи сериозно да ограничи бетонирането паркове, градинки и други зелени площи. Той е публикуван на сайта на общината и вече всеки архитект ще трябва да се съобрази с наличната информация, когато иска да му бъде издадено разрешително за строеж.

Регистърът ще бъде приложен към Общият устройствен план. Ръководителят на екипа, изготвил разработката проф. Тодор Булев сподели, че работата е осъществена на няколко етапа.

Първоначално са били проучени уличните дървета и храсти, след това растителността по булевардите, зеленото в междублоковите пространства, и накрая извънградските части и промишлените зони.

По време на анализите е станало ясно, че на много места в града зеленината е стара и някои дървета крият риск , затова трябва да бъде подмладена като цяло остарялата зелена ландшафтна система. 

Стойността на разработката е около 150 000 лв., платени от общината във времето. 

Стана ясно, че официално има само едно дърво с историческа стойност и това е старият чинар в Аспарухово, за който се твърди че е на около 1000 години. 

Не е проучвана като територия Морската градина на Варна,тъй като там все още текат реституционни процеси, а и голяма част от парка е със статут на ландшафтен историчедски паметник. 

"Общината може да затвори нашата разработка в едно чекмедже, но може и да го превърне в здрава балтия, с която да сече разни мераци", каза проф. Булев. 

Очаква се регистърът да бъде одобрен и приет на предстоящото заседание на Общинския съвет в града.

"За съжаление тази разработка, изключително ценна сама по себе си, има информационен, не законодателен характер. Жалкото е, че администрацията се превръща в заложник на частната собственост. Винаги може да се появи нов собственик на някоя полянка с буйна растителност и ние не можем да му забраним да прави с имота си каквото намери за добре. Най-вероятно и занапред във Варна ще се изсичат дървета и ние сме безсилни срещу това, докато съдът не започне да се съобразява с това къде реституира имоти", каза по време на редставянето днес главният архитект на общината Виктор Бузев. 

Според него обаче регистърът на зеленото ще ликвидира елемента на измама от страна на архитектите, които вече ще трябва да се съобразяват с него при разработките си. 

Регистърът ще съдейства и при оформянето на компенсаторната програма на общината. Вече няма да се садят нови дървета и храсти хаотично, а там, където действително има нужда. 

От тук нататък кметът ще има грижата да възлага актуализирането на регистъра. 

Зам.-кметът Христо Иванов обясни, че още миналата година администрацията е назначен специален човек за тази цел. 

Той сподели, че общината работи активно за обновяването на зеленото в града и най-вече инвестира в нови паркове и градини. Близо 2 млн.лв. са предвидени за новият парк във Възраждане, първият за Варна от 1989 г. насам. Готов е проекта за парка в Младост, търсят се средства за пълна реконструкция и модернизация на парка в Аспарухово.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Ремонти във Варна
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: