40% от децата със специални нужди са интегрирани във варненските детски градини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:55 / 08.04.2016
757
Над 30 колоездачи от Варна на всякаква възраст се включиха в пролетния благотворителен велопоход организиран от Медицинския университет във Варна.

Той стартира в 14 часа от входа на Морската градина във Врана, предаде репортер на Varna24.bg.

Кауза на събитието е програмата "Ранна интервенция" на Карин дом. Услугата е насочена към бебета и малки деца от 0 до 3 години, които са в риск от изоставане в развитието си, включително недоносени или с ниско тегло при раждане, изостават в някоя от областите на развитие - познавателна, двигателна, речева, социална, емоционална, са с диагностицирано състояние.

"Това е една от инициативите, посветени на 15-годишния юбилей от създаването на нашия факултет, благотворителна инициатива в полза на децата от Карин дом и програмата за ранно детско развитие. Идеята дойде от студенти, които предложиха да организираме този велопоход. В него участват студенти, преподаватели, техните семейства, деца и внуци", обясни доц. Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване в МУ Варна.

"Развиваме програма "Ранна интервенция" вече четири години. Тя цели подпомагане на семействата с деца със специални нужди, така че те да знаят как да развиват уменията на своите деца. Целта е малките да могат да се адаптират и интегрират в детските заведения в града. Децата в различните програми на Карин дом са 280 за една година, като приблизително 40% от тях са включени в детски градини и ясли. Някои от тях са там с асистент, но за много от децата не достигат такива и затова сме много благодарни на детските заведения, които отделят огромни сили и ресурс, за да се грижат за малчуганите. Надяваме се с промените в закона и съпътстващите стандарти, които се изготвят, да могат детските градини да бъдат подпомогнати и да има повече помощен персонал", коментира Веселина Василева, директор "Развитие" в Карин дом.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).