Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
4000 варненчета се явиха на мини матурите
Автор: Екип Varna24.bg 18:09 / 04.05.2011Коментари (0)1376
© Impact Press Group
4000 четвъртокласници от 91 начални, основни и общообразователни училища във Варна се явиха на първия изпит от националното външно оценяване, съобщи старши експертът от Регионалния инспекторат по образованието-Варна Галина Петрова.

Днес се проведе изпитът по български език и литература, който включва тест с отворени и затворени въпроси. Изпитът протече нормално в рамките на 1 учебен час, коментира началникът на образователния инспекторат Йорданка Атанасова. Резултатите ще бъдат готови до 3 дни. Следващите мини матури за четвъртокласниците ще са по математика (5 май), Човекът и природата (10 май) и Човекът и обществото (12 май).

Специално създаденият уеб сайт с темите за националното външно оценяване на учениците от 4, 7 и 8 клас спестява време, средства и нерви на всички участници в изпитната кампания, коментира експертката Галина Петрова. За да се преодолеят слабостите и опасността от изтичане на информация, вече не се ползват електронни дискове, за които директорите трябваше да се редят в 6 ч. сутринта пред инспектората. Новата схема предвижда на сайта, до който имат достъп само директорите и експертите, да се качва файл с изпитните материали, които се изтеглят от директорите на училищата в 9,30 ч. в деня на изпита след въвеждане на уникална парола. В този сайт експертите от инспектората наблюдават развитието на изпита във всички училища, обясни експертката.

Външното оценяване на седмокласниците започва на 27 май с изпита по български език и литература. Математически задачи те ще решават на 30 май. Изпитът по чужд език за тях е на 31 май, а на 2 и 3 юни ще се проведат изпитите по "Обществени науки, гражданско образование и религия" и "Природни науки и екология". Изпит по чужд език ще положат учениците от 8 клас на 20 юни.

Матурите на дванадесетокласниците тръгват на 17 май със задължителния изпит по български език и литература. Вторият задължителен, но по личен избор, държавен зрелостен изпит ще е на 19 май, а цялата кампания ще завърши на 29 май. Оценките на абитуриентите трябва да бъдат изнесени до 6 юни, гласи заповедта на просветния министър Сергей Игнатов.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: