4000 варненчета се явиха на мини матурите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:09 / 04.05.2011
1379
4000 четвъртокласници от 91 начални, основни и общообразователни училища във Варна се явиха на първия изпит от националното външно оценяване, съобщи старши експертът от Регионалния инспекторат по образованието-Варна Галина Петрова.

Днес се проведе изпитът по български език и литература, който включва тест с отворени и затворени въпроси. Изпитът протече нормално в рамките на 1 учебен час, коментира началникът на образователния инспекторат Йорданка Атанасова. Резултатите ще бъдат готови до 3 дни. Следващите мини матури за четвъртокласниците ще са по математика (5 май), Човекът и природата (10 май) и Човекът и обществото (12 май).

Специално създаденият уеб сайт с темите за националното външно оценяване на учениците от 4, 7 и 8 клас спестява време, средства и нерви на всички участници в изпитната кампания, коментира експертката Галина Петрова. За да се преодолеят слабостите и опасността от изтичане на информация, вече не се ползват електронни дискове, за които директорите трябваше да се редят в 6 ч. сутринта пред инспектората. Новата схема предвижда на сайта, до който имат достъп само директорите и експертите, да се качва файл с изпитните материали, които се изтеглят от директорите на училищата в 9,30 ч. в деня на изпита след въвеждане на уникална парола. В този сайт експертите от инспектората наблюдават развитието на изпита във всички училища, обясни експертката.

Външното оценяване на седмокласниците започва на 27 май с изпита по български език и литература. Математически задачи те ще решават на 30 май. Изпитът по чужд език за тях е на 31 май, а на 2 и 3 юни ще се проведат изпитите по "Обществени науки, гражданско образование и религия" и "Природни науки и екология". Изпит по чужд език ще положат учениците от 8 клас на 20 юни.

Матурите на дванадесетокласниците тръгват на 17 май със задължителния изпит по български език и литература. Вторият задължителен, но по личен избор, държавен зрелостен изпит ще е на 19 май, а цялата кампания ще завърши на 29 май. Оценките на абитуриентите трябва да бъдат изнесени до 6 юни, гласи заповедта на просветния министър Сергей Игнатов.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кенийци завладяха Варна, но аплодисментите бяха за 9-годишният Ди...
Този 42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството с...
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).