475 млн.лв. ще харчи Варна през 2019 г.

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:39 / 27.12.2018
2201
Проектобюджетът на община Варна за 2019 г. е в размер на 475 000 000 лв., в това число 394 070 000 лв. собствени средства и 80 930 000 лв. средства от европейски проекти и програми, научи Varna24.bg

Изпълнението на бюджета на община Варна за 2019 г. ще се базира на работа по приоритети:

Запазване на данъчната тежест на гражданите – не се предвижда увеличение на размера на данъците и общинските такси.

Варна е избрана за Европейски град на спорта през 2019 г. – всички спортни прояви и инвестиции в областта на спорта през годината.

Варна – град на знанието - функция "Образование“ заема 35,4% от общия бюджет на общината.

Варна – туристическа дестинация за четири сезона заложените дейности и мероприятия в Програмата за туризъм и в Туристическия информационен център и инвестициите в градската среда спомагат за популяризирането и утвърждаването на Варна като търсена туристическа дестинация.

През 2019 г. Община Варна има намерение да използва дългосрочен общински дълг за: осигуряване на средства за мостово финансиране и съфинансиране на проекти по Оперативни програми на Европейски съюз; реализиране на инвестиционни проекти в полза на местната общност от Капиталовата програма на Община Варна.

В тази връзка Община Варна обсъди публично проектите, за които има намерение използва дългово финансиране и внесе в Общински съвет – Варна предложение за получаване на съгласие за поемане на дълг, което бе разгледано и одобрено.

Проектобюджетът е балансиран на основата на изготвен анализ на приходите и разчет на разходите, съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на община Варна. Осигуряване на средства във всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, спорт и други. Подобряване на градската среда чрез осъществяване на нови инфраструктурни проекти и ремонт на съществуващите обекти за осигуряване на достъпна жизнена среда, зони за отдих и спорт и т.н.

Продължава социалната политика на общината чрез финансиране на основните социални отговорности, насочени към нуждите на хората в неравностойно положение, подпомагане дейността на пенсионерските клубове, предоставяне на помощи за социално слаби и хора, осигуряване на топла храна на социално слаби граждани, помощи за лечение на граждани и т.н. Продължава политиката на общината в областта на здравеопазването чрез финансиране на предоставяне на помощи за лечение на граждани, подкрепа на асистираната репродукция, осъществяване на програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве, предоставяне на средства за капиталови трансфери за лечебните заведения и др.

Бюджетът ще бъде обсъждан публично утре от 11 до 13 часа в зала "Пленарна" на Община Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).